Екс-полонений Жемчугов звернувся до матерів російських військових, які воюють на Донбасі. ВІДЕО

 

Колишній полонений, Герой України Володимир Жемчугов, який провів у полоні бойовиків “ЛНР” майже рік, звернувся до матері затриманого в Луганській області російського єфрейтора Віктора Агєєва.
Звернення Жемчугова записала на камеру журналістка російської “Новой газеты” ще 7 липня, проте сам Жемчугов опублікував його на своїй сторінці в “Фейсбуці” згодом.

Спочатку він розповідає передісторію, як потрапив в полон бойовиків і провів там десять місяців, описуючи жахливі умови, в яких його тримали. При цьому він запевняє матір Агєєва, що з її сином нічого подібного не трапиться, йому пощастить залишитися живим і не скаліченим.

“Я хочу сказати, що тепер ви можете не переживати, з вашим сином все буде нормально, принаймні, він буде здоровий, живий і не отримає поранень на війні. Йому це не загрожує […] Там, де він сидить, в українській в’язниці, до нього ставляться нормально, ви можете написати йому листа, відправити передачу “, – говорить Жемчугов.

“Я був поранений, потрапив у полон, мене лікували в луганській лікарні, мені ампутували руки, у мене були множинні осколкові поранення по всьому тілу, пошкоджено багато органів, втратив зір. Мене лікували тільки для того, щоб потім допитувати “, – згадує Жемчугов.

“Після лікування мене відправили до Луганської в’язниці, де я перебував з кримінальними в’язнями в антисанітарних умовах. У мене не було нічого. Мені дали тільки смердючий старий матрац і порвану смердючу подушку. Коли перший волонтер приніс їжу і почав накладати кашу, у мене не було навіть тарілки, щоб взяти їжу. У мене на тілі були гнійні рани, і я щоранку стукав у двері і говорив охоронцям, щоб мене показали лікарю. Першу операцію з видалення осколків зробили тільки через місяць”, – говорить Жемчугов.

“Моя мама дивувалася, як таку людину можна тримати і не віддавати. Український уряд багато разів звертався до російського уряду, мене просили поміняти, пропонували різні варіанти, але мене не віддавали. Але я впевнений, що з вашим сином все буде нормально. Так, як я мучився, він мучитися не буде”, – зазначив Володимир Жемчугов.

Читайте також:
Новий Герой України. АП визнала:
патріот Жемчугов провів 30 диверсій в “ЛНР” і підірвав себе

Він звернув увагу матері Агєєва, що до всіх українських полонених ставляться жахливо, до них не допускають ні Червоний Хрест, ні правозахисників, також є проблеми з передачами.

При цьому запевняє, що в українській в’язниці з її сином обійдуться по-людськи.

“Україна – демократична країна і тут дотримуються права людини. Так, вашого сина судитимуть, оскільки він затриманий на території України зі зброєю в руках в бойовій ситуації з документами російського кадрового військового, і він буде засуджений і буде сидіти в українській в’язниці. І це вже не перший російський солдат, якого затримали. І я думаю, що він буде сидіти…” – зазначив Жемчугов.

Він звернувся до всіх матерів російських військових, чиї діти зараз вбивають українців на Донбасі.

“Я прошу вас, заберіть своїх дітей з України і Криму тому, що їх або поховають, або вони стануть інвалідам, або їх посадять в українську в’язницю. Якщо вам це треба, то… Я знаю, що всім російським солдатам платять хороші зарплати, ви живете за рахунок їхніх зарплат, покриваєте свої кредити, купуєте якісь речі. Але я не знаю, наскільки можна бути такою людиною, щоб ці речі, ці кредити, які ви покриваєте кривавими грошима […]
Всі ці ваші сини – вбивці, солдати, які зараз вбивають громадян України, – рано чи пізно постануть перед судом, покарання неминуче. Схаменіться”, – сказав Герой України Жемчугов.

Читайте також:
Мати полоненого росіянина Агєєва просить Порошенка помилувати її сина

Росії продовжує відхрещуватися від Агєєва,
взятого в полон ЗСУ на Луганщині

Як писала “Новинарня“, Віктор Агєєв був затриманий українськими військовими у ході бою в районі села Жолобок у Луганській області 24 червня. Зараз він перебуває в СІЗО у Старобільську, з ним працює СБУ.

Агєєв в інтерв’ю каналу “1+1” повідомив, що служить у Ростовській області, в Новочеркаську, в полку зв’язку та навчальному центрі повітряно-космічних сил Росії.
Він підтвердив, що в березні 2017 приїхав з Алтаю в місця, де раніше проходив строкову службу, підписав контракт на службу в ЗС Росії, з “армією ЛНР” та невдовзі був відправлений на Донбас.
Російська сторона заперечує факт існування контракту.

Читайте також:
“Думала, їх там нема”. Мати полоненого єфрейтора Агєєва підтвердила,
що він був на контракті із ЗС РФ, і просить Путіна про обмін

Доля патріота. Екс-бранцю “ЛНР” Жемчугову в Німеччині поновили зір, слух і ставлять протези. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна