Новий Герой України. АП визнала: патріот Жемчугов провів 30 диверсій в “ЛНР” і підірвав себе

 

З нагоди Дня соборності президент Петро Порошенко підписав низку указів про нагородження.
Так, звільнений з полону бойовиків Володимир Жемчугов отримав звання Герой України та орден “Золота Зірка”.

Жемчугова нагороджено під час урочистого заходу з нагоди свята Соборності в Києві, повідомляє прес-служба глави держави.

“Як активний учасник руху опору російській окупації він провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ. При спробі захоплення ворогами Володимир Павлович прийняв рішення підірвати себе, внаслідок чого отримав тяжкі поранення”, – розповів Порошенко.

“Сьогодні в День Соборності, у день об’єднання України, я хочу сказати – та боротьба, яка була раніше, і та боротьба, яка в нас ще попереду до переможного завершення війни – це все не дарма. На моєму прикладі не лише патріоти, а й звичайні жителі окупованих територій  Донбасу та Криму побачили, що Україна ніколи і нікого не покине”, – сказав сам Володимир Жемчугов, подякувавши за високу нагороду.

Нагадаємо, 45-річний Володимир Жемчугов, колишній шахтар, етнічний росіянин із Красного Луча Луганської області (нова назва – Хрустальний), потрапив у полон до терористів “ЛНР” важко пораненим і пробув в ув’язненні майже рік.

Володимир Жемчугов під час обміну полоненими. Фото: ФБ Ірина Геращенко

Прес-служба АП зазначає: в період із 28 грудня 2014 року по 24 вересня 2015 року Жемчугов провів 30 спеціальних операцій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ.
Серед проведених спецоперацій – пошкодження дев’яти ділянок залізничного полотна, що використовувались противником для транспортування озброєння, військової техніки та боєприпасів з території РФ до тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей; виведення з ладу чотирьох ліній електропередач, трьох газорозподільних станції та трансформаторної підстанції; знищення військової автомобільної техніки та  особового складу незаконних збройних формувань.
Його самовіддані дії в тилу ворога були особливо успішними та вчасними в період оборони Дебальцевого.

29 вересня 2015 року, під час виконання чергового бойового завдання та спроби захоплення противником, Володимир Жемчугов прийняв рішення підірвати себе, внаслідок чого отримав тяжкі поранення – втратив обидві руки та зір і в непритомному стані був захоплений бойовиками.
Незважаючи на вкрай незадовільний стан здоров’я, він тривалий час утримувався у Луганському СІЗО. Однак, під час допитів контррозвідувальними органами ворога, поводився мужньо.
17 вересня 2016 року, за особистої участі президента України, Володимир Жемчугов був звільнений з полону бойовиків.




Як писала “Новинарня“, замість Жемчугова і колишнього полковника СБУ, співробітника ООН Юрія Супруна Україна віддала “ДНР” Євгена Косяка – колишнього заступника начальника слідчого управління СБУ в Донецькій області.

Восени 2016 року Жемчугову в Німеччині поновили зір, слух і поставили протези.

Читайте також:

Екс-полонений “ЛНР” Жемчугов повернувся з Німеччини й розповів, як його лікували

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна