Італійське звинувачення нацгвардійця Марківа базується на відео француза Роглона. Батько вбитого Рокеллі дав пояснення

 

На можливу причетність затриманого в Італії українського нацгвардійця Віталія Марківа до вбивства в 2014 році на Донбасі італійського фоторепортера Андреа Рокеллі вказав французький журналіст Вільям Роглон.
Про це повідомила прес-служба МВС України.

У відомстві зазначили, що саме за інформацією француза щодо обставин загибелі у 2014 році в зоні АТО італійського та російського журналістів прокуратурою міста Павія (регіон Ломбардія) розпочато кримінальне провадження.

“В рамках цього провадження французький журналіст вказав на те, що смерть вищевказаних журналістів стала наслідком застосування зброї підрозділом НГУ, в якому проходив службу затриманий Віталій Марків. Крім того, в рамках свідчень французький журналіст надав відеоряд“, – повідомили в МВС.

У міністерстві ще раз наголосили, що, за даними українського слідства, загибель Рокеллі та росіянина Миронова сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Батько вбитого фотокореспондента Ріно Рокеллі в коментарі російській “Новой газете” розповів:

– Все, що мені відомо, я знаю від італійської поліції. В Італії слідство контактує зі мною. Зараз я точно можу підтвердити: ця людина, Віталій Марків, дуже багато знає, з ним зараз працює слідство. У Марківа багато родичів в Італії, його заарештували тут…
Всі ми розуміємо, що в артобстрілі брав участь не він один. 
З Україною я ніяк не контактую з цього питання, офіційного статусу у зв’язку з тим, що сталося, в мене там немає. Все, що можу сказати – це розслідування провела Італія. І я схильний йому довіряти більше як незалежному, ніж якби його здійснила одна зі сторін воєнного конфлікту.

Читайте також:
ГПУ не отримувала від Італії запитів у справі затриманого нацгвардійця Марківа

Як повідомляла “Новинарня“, 30 червня поліція Італії заарештувала в Болоньї громадянина України Віталія Марківа за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі 2014 року у Слов’янську. Він арештований на шість діб.
Старший сержант Марків є заступником командира взводу в батальйоні Національної гвардії України ім. генерала Кульчицького.
За даними ЗМІ, Марків має також громадянство Італії. Там він перебував у відпустці.
Як заявив заступник генпрокурора України Євген Єнін, ГПУ звернулася до італійської влади з вимогою надати ґрунтовні докази вини Марківа або негайного звільнити його.

30-річний Андреа Роккеллі був учасником групи фоторепортерів Cesuralab.
Він загинув 24 травня 2014 року в селі Андріївка під Слов’янськом Донецької області разом із напарником-перекладачем, російським правозахисником Андрієм Мироновим.

Обставини події описував фотожурналіст Вільям Роглон з агентства Wostok Press, який теж перебував у місці обстрілу і згодом дав інтерв’ю Le Monde. На той час не йшлося про наявність у Роглона відеоряду.

За словами Роглона, журналісти, Миронов і їхній водій потрапили під мінометний обстріл. Вони покинули машину й залягли в кюветі. Упало від 40 до 60 снарядів, розповів француз. Одна з мін розірвалася просто в кюветі. Роглон отримав уламкові поранення ніг. Його супутники лежали нерухомо.
Роглон під вогнем побіг до позицій сепаратистів, показуючи свою апаратуру й вигукуючи, що він журналіст. Його посадили в машину й відправили в лікарню, де надали медичну допомогу.

Читайте також:
Нацгвардія стала на захист затриманого в Італії старшого сержанта Марківа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.