Сепаратисти ОРДЛО зірвали домовленість про обмін полонених. Кличуть Медведчука

 

На переговорах гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську 24 травня в Мінську сторона сепаратистів ОРДЛО під надуманими приводами відмовилася оформити угоду щодо обміну полонених та ув’язнених. Як передає “Новинарня“, про це після зустрічі повідомила учасниця підгрупи, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко.

“Ми готові до звільнення у червні! А от інша сторона – знову тягне кота за хвіст”, написала вона.

“Якщо коротко підсумувати те, що сьогодні відбувалося на гуманітарній підгрупі в Мінську, то представники ОРДЛО заявили, що вони будуть обговорювати списки на звільнення тільки з Віктором Медведчуком (член підгрупи – “Н”), який сьогодні не зміг взяти участь у засіданні”, – зазначила Геращенко.

“Далі – ще гірше. ОРДЛО, підконтрольне РФ, вимагає… продовження процедури верифікації (ув’язнених прибічників ОРДЛО, які не бажають виїжджати на окуповану частину Донбасу – “Н”). Щоб українська сторона провела верифікацію й тих, осіб , які… вже знаходяться на свободі, випущені по так званому “закону Савченко” і т.д. Це повна маячня, звичайно, адже ані українське законодавство, ані міжнародне гуманітарне право не дозволяє насильно переміщати чи опитувати вільних перед законом людей!” – додала переговорниця.

Вона повідомила, що готує офіційний лист до ОБСЄ, який проситиме підписати правозахисні громадські організації, депутатів, матерів заручників, “з вимогою дати офіційну оцінку цим незаконним вимогам [ОРДЛО], або ж офіційну відповідь, чи є хоч якась норма міжнародного гуманітарного права, яка може примусити українську сторону проводити верифікацію вільних перед законом людей”.

“Абсурдність цих дій очевидна. Підлість також очевидна. Це сценарій затягування звільнення заручників”, – наголосила Ірина Геращенко.

Як інформувала “Новинарня“, напередодні представник СБУ висловив сподівання, що 24 травня в Мінську буде досягнуто домовленості і обмін полоненими відбудеться протягом місяця.

“Ми провели ретельний аналіз списків осіб, яких вимагають звільнити представники ОРДЛО. Серед цих людей кілька сотень відмовляються переїжджати на окуповані росіянами території. Ті, хто в тюрмі – підтвердили своє небажання [переїжджати]. Ті, хто на волі, й так не хочуть переїжджати, бо хотіли б – переїхали б.
Ще кілька десятків, поки ОРДЛО блокує звільнення, вже вийшли на волю по так званому “закону Савченко”. Тобто щотижня дві-три особи виходять на волю, й дехто з них вже навіть переїхали через КПВВ! Як їх можна верифікувати?” – написала Геращенко.

“[Представники] ОРДЛО внесли в списки своїх вимог тих, хто не має жодного відношення до інспірованого на Донбасі конфлікту: починаючи від “беркутівців”, причетних до вбивств на Майдані, і закінчуючи просто вбивцями у Запоріжжі чи Вінниці, а також тими особами, що були причетні до трагічних подій в Одесі! Очевидно, що ці злочинці не можуть потрапити під звільнення, вони не мають жодного відношення до мінського процесу і не можуть розглядатися в рамках мінського процесу”, – наголосила перша заступниця голови Верховної Ради.

“Також в ультимативній формі ОРДЛО вимагає амністії [бойовиків]. Про що вони заявили і на гуманітарній підгрупі, і на ТКГ.
Натомість ми так і не отримали інформацію про 128 українських заручників, що утримуються на території ОРДЛО: де вони, що з ними, чи включені вони в списки на звільнення”, – повідомила Ірина Геращенко про переговори в Мінську 24 травня.

Також віце-спікер розповіла, що уповноважена ВР з прав людини Валерія Лутковська в Мінську “звернулася з вимогою відвідати як український обмудсмен тюрми на окупованих територіях і провідати українських заручників, але їй такого дозволу не дали”.

За словами Геращенко, українська сторона ще раз наголосила, що вимагає звільнення всіх незаконно утримуваних і готова передати заради їх звільнення “всіх, хто є в списках ОРДЛО [на обмін] і де (стосовно яких) українське законодавство дозволяє процедуру помилування”.

“Ми готові у червні вийти на звільнення. Головне – згода і бажання іншої сторони, якої сьогодні не було продемонстровано”, – констатувала учасниця переговорів.

Читайте також:
Число українських заручників в ОРДЛО збільшилося, – Геращенко

Савченко знайшла в Макіївській колонії шістьох полонених,
яких вважали зниклими

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна