У широкий прокат вийшов фільм Ахтема Сеїтаблаєва “Чужа молитва” про подвиг кримської татарки

 

Сьогодні, 18 травня, – в День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу – в український прокат виходить фільм Ахтема Сеїтаблаєва “Чужа молитва”.

Головна сюжетна лінія – справжня історія кримської татарки Саїде Аріфової, яка в 1940-х роках врятувала 88 єврейських дітей спершу від нацистів, а потім – від НКВС.

Дія стрічки розгортається в окупованому нацистами Бахчисараї. Вихователька сиротинця Саїде маскує маленьких євреїв під своїх співвітчизників. Вона дає цим дітям, чиїх батьків у них на очах ведуть на розстріл, кримськотатарські імена, одягає в національний одяг і головне – вчить їх мусульманської молитви, яка врешті й вбереже їх від неминучої смерті.

Та коли, здавалося, найстрашніше вже позаду, на зміну одному ворогу приходить інший. Вранці 18 травня 1944 року радянська влада починає депортацію кримських татар зі “звільненого” півострова.

І Саїде вдруге стає рятівницею своїх вихованців: вона показує енкавеесникам їхні справжні свідоцтва про народження – як доказ того, що ці діти євреї, а не кримські татари. Їх відпускають, її вивозять із рідної землі.

Саїде Аріфова в молодості й у літньому віці

Головну героїню зіграла 23-річна киянка Лілія Яценко. Її прапрадід був кримським татарином, і нічого більше актрису з Кримом не пов’язує. Проте для зйомок Лілія трохи вивчила кримськотатарську мову – у фільмі постійно звучить її власний голос.

Стрічка “Чужа молитва” вийде в прокат у більш ніж 100 кінотеатрах України. Його побачать глядачі у понад 30 містах, повідомила директор кінопрокатної компанії “Вольга Україна” Вероніка Ясінська, яку цитує Укрінформ.

Саїде, яка померла 91-річною 9 серпня 2007 року, більше ніколи не бачила врятованих нею дітей. Хоча розшукувала дітей їх, приїжджала з цією метою на програму “Жди меня”. Але їм важко було знайти один одного: спершу загубилися після депортації кримських татар, а пізніше Сталін заборонив будь-які зв’язки з Державою Ізраїль.

“Я маю надію, коли ми будемо показувати наш фільм в інших країнах, зокрема в Ізраїлі, принаймні когось знайти. І це я буду вважати, мабуть, найбільшою нагородою для себе”, – наголосив режисер Сеїтаблаєв, чию родину також депортували в 1944-му.

Фільм “Чужа молитва” став одним із переможців сьомого конкурсного відбору Держкіно і отримав державну фінансову підтримку розміром 10 мільйонів гривень.

Загальний бюджет картини становить 31 мільйон гривень.

Через окупацію Криму Росією, зйомки відбувалися переважно в Грузії, де відтворили види Бахчисараю 1940-х років.

Саундтреком до фільму стала пісня “1944”, з якою українська кримськотатарська співачка Джамала перемогла на пісенному конкурсі “Євробачення-2016”.

Читайте також:

Все як у ДАПі. На аеродромі Чернігова завершуються зйомки кінофільму “Кіборги” Ахтема Сеїтаблаєва. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна