Через два місяці стало відомо про полон сержанта 24 омбр галичанина Тараса Гап’яка. Штаб АТО називає його зрадником, але є інші версії

 

До військової прокуратури відправлено матеріали службового розслідування щодо “самовільного залишення частини” сержантом ЗСУ Тарасом Гап’яком – бійцем АТО, який опинився в полоні бойовиків “ЛНР”. Про це повідомив прес-центр штабу АТО.

“11 травня в мережі інтернет було розміщено відеоматеріал допиту невизначеними особами військовослужбовця ЗСУ сержанта військової служби за контрактом Гап’яка Т. Я.
За попередньою інформацією було встановлено, що він самовільно залишив місце служби наприкінці березня цього року. За даним фактом було проведено службове розслідування, а також надіслано повідомлення у військову прокуратуру та у Військову службу правопорядку.
Після ретельного вивчення інциденту, який стався наприкінці березня, та врахування всіх обставин військовослужбовця було позбавлено військового звання «сержант» згідно Дисциплінарного статуту Збройних сил України.
Матеріали службового розслідування направлено до військової прокуратури для прийняття правового рішення за статтею 430 ККУ – «Добровільна здача в полон»”, – повідомили у штабі.

У відеоінтерв’ю, викладеному на каналі армії “ЛНР” (т. зв. “народної міліції”) в YouTube, полонений Тарас Гап’як у камуфляжі бойовиків розповідає про погані умови служби і забезпечення ЗСУ, пияцтво на позиціях та порушення Мінських угод, високі комунальні тарифи й ціни в Україні, нинішню владу як гіршу за попередню тощо.

Волонтерка Діана Макарова, коментуючи інцидент із Гап’яком, написала в соцмережі, що йдеться про 21-річного хлопця з 1-го батальйону 24-ї окремої механізованої бригади з Яворова.

За її словами, Гап’як потрапив на передову як строковик (з порушенням приписів) ще в 2014-му, у віці 19 років і відтоді майже безперервно, без відпусток перебував у зоні АТО на “нулі”. Після “строчки” він підписав контракт.

Макарова стверджує, що проводила розслідування і дізналася, нібито першою про полон сина дізналася його мати-вчителька (а не керівництво бригади), якій Тарас зателефонував. За дзвінком було встановлено, що Гап’як перебуває на території Луганщини, яку керує “ЛНР”.

При цьому нібито командування 24 омбр замовчувало дані про полон сержанта та оголосило його як “СЗЧ” (самовільно залишив частину) на підконтрольній території.

За версією Діани Макарової, Тарас Гап’як потрапив у полон імовірно у стані алкогольного сп’яніння. Але волонтерка виправдовує бійця тривалою психологічною напругою і відсутністю ротацій. Вона каже, що бійці з опорника Гап’яка пішли в наступ, зайнявши порожній окоп “ЛНРівців” і встановили там прапор України.

“А Тарас пішов далі. Без документів, без речей. Усього з одним рожком до автомату.
І втрапив у полон”, – пише Макарова, різко критикуючи військове начальство, яке оголосило Гап’яка перебіжчиком і зрадником.
Вона каже, що зізнання з сержанта вибили.

Водночас інші волонтери, які працюють із 24 омбр, зазначають, що висновки Діани Макарової про “зраду” командирів бригади у розслідуванні зникнення сержанта Гап’яка – безпідставні.
Крім того, не відповідають дійсності слова про відсутність відпусток за три роки і “безвилазно на передовій” (“вони дуже довго були на навчаннях в Яворові у 2016-му”).

Також, крім розповіді Макарової, нібито є ще три різні версії потрапляння Гап’яка в полон.

Водночас джерело визнає, що “те місце, де вони (1 мехбат 24 омбр) перебуває останні півроку, описане загалом правильно, і там ***па”.

Читайте також:
“Від своїх не відмовляємось”. В ССО ЗСУ визнали полон спецпризначенців в “ЛНР”

П’яний до безпам’ятства боєць ЗСУ забрів у полон до бойовиків
і дав інтерв’ю. ВІДЕО, реакція Геращенко

Двоє вояків ЗСУ, що переплутали території, опинилися в полоні у Луганську

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна