“Від своїх не відмовляємось”. В ССО ЗСУ визнали полон спецпризначенців в “ЛНР”

Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ підтвердило, що бойовики так званої “ЛНР” захопили в полон українських розвідників, зв’язок із якими було втрачено ще 11 лютого.
Як передає “Новинарня“, про це 10 березня повідомила прес-служба ССО.

“10 березня представники так званого МГБ самопроголошеної псевдореспубліки, під контролем якої знаходиться частина Луганської області, виклали відео з допиту військовослужбовців – розвідників Збройних сил України. На відміну від представників РФ, ми не відмовляємось від своїх хлопців. Як повідомлялось раніше прес-центром штабу АТО, 11 лютого був втрачений зв’язок із розвідниками, що виконували завдання в зоні проведення АТО”, – йдеться в повідомленні Сил спецоперацій.

Раніше цього дня сайт сепаратистів Луганщини “ЛИЦ” з посиланням на чільних бойовиків “ЛНР” повідомляв, що затримані українські військові з 8-го полку спецпризначення Іван Дєєв та Сергій Іванчук.

“Перше наше завдання було знищити електростанцію “Перемога” біля Свердловська на початку серпня 2016 року. Ми підірвали електростанцію. Також було наше завдання, щоб ми з Сергієм “Фугасом”, який прибув у лютому місяці, (…) знищили начальника штабу “народної міліції ЛНР” полковника Анащенка”, – нібито цитує “ЛИЦ” слова Дєєва.
За словами Іванчука, також вони мали захопити в полон і доставити на контрольовану територію бойовика “ЛНР” Багіяна на прізвисько “Баггі”.

Як відомо, начштабу “армії ЛНР” (де-юре – “народної міліції”) Олег Анащенко був знищений шляхом підриву в авто 4 лютого.

У ССО підкреслили, що викладене сепаратистами відео дало змогу переконатися, що наші військовослужбовці живі та перебувають в полоні російсько-терористичних військ.

“Дані воїни Збройних сил України виконували штатні завдання з ведення спеціальної розвідки у визначених районах. Ці завдання не пов’язані із підривною діяльністю та не несуть загрози мирному населенню, але виконуються у вкрай напруженій обстановці, в умовах збройного протистояння між терористичними групами всередині самопроголошеної псевдореспубліки”, – розповіли у Силах спецоперацій.

“Представники спецслужб іншої країни (Росії – “Н”) та підконтрольних їй терористичних груп працюють зі своїми бранцями за звичною схемою. Фізичні тортури та психологічний тиск, психотропні речовини, зневага до особистості є звичними елементами їх діяльності, за допомогою яких бойовики змушують зізнаватись заручників в тих вчинках, до яких вони не мають жодного відношення”, – сказано у повідомленні.

Командування ССО ініціює звернення до міжнародних правозахисних організацій, Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні з проханням забезпечити дотримання людського поводження та якнайшвидшого повернення додому військовослужбовців ЗСУ, які потрапили до рук терористів.

Крім того, у відомстві наполягають на проведенні незалежної медичної експертизи щодо оцінки та контролю за фізичним та психічним станом воїнів-розвідників, які перебувають в заручниках.

Нагадаємо, про те, що 11 лютого в Луганській області біля лінії зіткнення зникла група українських розвідників, інформувало Оперативно-тактичне угруповання “Луганськ” у “Фейсбуці”.
Через п’ять днів після того (16 лютого) речник Міноборони з питань АТО Олександр Мотузяник заявляв на брифінгу: “Станом на цю хвилину поки що нічого не відомо. Ми намагаємося встановити з ними зв’язок. Поки що це все”.

ОНОВЛЕННЯ. CБУ відповіла “ЛНР”. Оприлюдено алібі український полонених спецпризначенців

Раніше, наприкінці грудня, двоє військових ЗСУ помилково опинилися в бойовиків “ЛНР”.

Читайте також:
Бойовики “ЛНР” кажуть, ніби затримали майора ЗСУ,
який знищив їхнього командувача
 (інформація від 6 лютого)

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна