Перший “зашквар” Авакова-2014: як “Оплот” і “Беркут” за вказівкою міністра побили українських захисників Харкова

 

Родіон Шовкошитний
волонтер, колишній член зведеної мобільної групи, що бореться з контрабандою в зоні АТО

(FB)

Кожного року нагадую про події, що сталися в Чутовому (Полтавська область) три роки тому.

Харків. Тоді, у 2014, у місті діяли гастролери з Росії, вперемішку з місцевою ватою та тітушнею. Вони діяли по трикутнику Харків-Донецьк-Луганськ, виловлювали людей з українською символікою і били їх. Розганяли українські мітинги. Координувалися в Харкові через службу таксі, яка належала лідеру терористичної шобли “Оплот” Жиліну, що нині годує хробаків.

Все це за цілковитої підтримки міліції, деякі з яких відкрито ходили з колорадськими стрічками. 11 квітня, ввечері, я нишпорив у їхньому таборі, який стояв біля беркутівської частини. Слухав розмови. Вони були пригнічені і налякані тим, що до міста суне “автопотяг” “радикалів”. Видавалося, що нарешті український мітинг буде масовим і пройде без побоїв.

Київ. Столиця оговтувалася після Майдану. Був певний вакуум у владі. Атмосфера страшенної втоми, але перемоги. Зовсім нікуди не хотілося знов впрягатися, тому на всі заклики самооборон Луганська, Харкова та Донецька лунала уніфікована відповідь колективного киянина: “Ми в себе тут розібралися, давайте і ви там в себе лад наводьте”.
Тим не менш, певна кількість організацій зголосилася їхати. Замутили два “автопотяги” киян та дніпрян до Харкова на мітинг, який мав відбутися у ці дні.

Чутове. КПП міліції на кордоні Полтавської та Харківської областей. Там і стався напад на колону. Нападниками були “Сокіл”, “Беркут” (у своїй формі та з шевронами), неідентифіковані ще кілька підрозділів, а також тіхушники в штатському з помаранчевим скотчем на рукавах та звичайні мєнти з даїшниками. А також снайпери, кулеметники та БТР.

Зупиняли. Били. Обкрадали. Знущалися. Тих, хто віз наклейки “Правий сектор. Об’єкт під охороною”, цими ж наклейками і обліпили. Обличчя, тіло. І реготали з того всього.
Слова “фашисти”, “Ета вам за/не Майдан” були нормою. Трощили не тільки автопотяг. Якийсь “каєн” на АА номерах, маршрутку Полтава-Харків. У водія забрали всю виручку (2000 грн.). У координатора ультрас – 6 000 грн. та золотий тризуб.

Аваков (новопризначений міністр внутрішніх справ). Похвалив ментів за блискучу операцію (самі менти це називали “антитерористичною операцією”) і заклеймив організаторів цього потягу і їх учасників.

“Кто те идиоты, что направляют людей в Харьков, едва перешедший гигантскими усилиями на мирную жизнь – без драк и кострищ? Кто те кукловоды, которые делают это в момент, когда нам нужно концентрироваться на Донбассе?! Кто вы, негодяи и провокаторы?! Хотели вновь поджечь Харьков коктейлями Молотова – возбудить низменную часть колорадов, испугать нейтральных “воинственными правыми”, – написав він тоді у своєму ФБ.

Харків. Наступного дня осміліла від такої несподіваної допомоги очільника МЗС вата рознесла український мітинг, а весь інфопростір був забитий тим хлопцем, якому на сходинкам метро проломила голову ватна медсестра.

Читайте також:
У Харкові суд дав 6 років в’язниці чоловікові, який у 2014-му побив майданівця

Сепаратисти, які в 2014 році проголосили в Харківській ОДА “ХНР”,
отримали перші вироки

Менти спостерігали за цим. Хтось демонстративно відвернувся. Хтось знову ж таки був в колорадських стрічках.

Щодо мене. Ми примчали тоді в Чутове, як тільки пропав зв’язок з колоною. Все це бачили на власні очі. Щось я зумів зазняти, попхавшись бродити поміж силовиків, тримаючи ввімкнутою камеру на мобільному телефоні. Косив під тіхушників. Спілкувався з беркутами та іншими “антитерористами”.
Виказати себе довелося, коли менти пішли перевіряти мою машину. Виник конфлікт, і, мабуть, був би і я побитим, якби не нардеп, який там опинився. Потім виник конфлікт з двома оплотівцями, та то таке.

Вишенька. Вся ця АТеО з непопущення допомоги з Києва харківським активістам знімалася на камеру… “Оплотом”! Їм позували ті, хто був на БТР. Робили з ними постановочні кадри. Потім зробили дружній сюжет:

Якщо хтось забув, це той самий “Оплот”, який поставляв добре підготовлених спортсменів на Антимайдан із Харкова, викрадав та катував активістів, і які воюють на сході як терористичне угруповання.

Власне, особисто в мене питання щодо Авакова відпали саме тоді. А всі подальші його дії по розвалу переатестації, легалізації “Беркута” в інших підрозділах та призначенню на посади в МВС відвертих злочинців доводять лише одне: це – найбільший внутрішній ворог держави. Тієї, образ якої ми намагаємося вибороти останні кілька років.

Відео тут:

Читайте також:
Учасники акції “АвакOFF!” привезли під паркан Авакова старі рюкзаки й запалили. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна