МЗС України підтримало удар США по Сирії без санкції Радбезу ООН

 

Міністерство закордонних справ України оголосило про підтримку авіаудару США, який був нанесений в ніч на п’ятницю, 7 квітня, по військових об’єктах у Сирії.

“Будь-яке застосування хімічної зброї, що є одним з видів зброї масового знищення, є кричущим порушенням міжнародного права і воєнним злочином.
Винуватці мають бути безумовно притягнуті до відповідальності. Безкарність порушника міжнародного права, який застосовує хімічну зброю, веде до подальших злочинів з його боку”, – заявили в МЗС України.

На думку українського МЗС, ракетний удар по військовій базі Шайрат став необхідною відповіддю в ситуації, коли інші механізми покарання режиму Башара Асада є заблокованими.

“Дії США мають бути підтримані для запобігання подальшим воєнним злочинам режиму, зокрема проти мирного населення”, – ідеться в заяві.

Українське дипвідомство також наголосило на ролі Росії, яка тривалий час блокує міжнародні механізми зупинення війни в Сирії, в тому числі використовуючи право вето в РБ ООН. Через це Росія поділяє частину політичної відповідальності за хімічну атаку.

“Хронічне блокування Росією роботи РБ ООН є неприйнятним і має отримати належну оцінку. Спонсори та ті, хто покривають злочинний сирійський режим, також несуть відповідальність за використання зброї масового знищення і жертви серед цивільного населення в Сирії”, – йдеться в заяві МЗС.

Нагадаємо, американські есмінці USS Porter і USS Ross в ніч проти п’ятниці випустили 59 ракет по аеродрому сирійських урядових сил Шайрат у відповідь на хімічну атаку авіації по місту Хан-Шейхун, унаслідок якої, за оновленими даними, загинули 84 особи.
На летовище Шайрат загинули п’ятеро сирійських військових. Росіяни, які там перебували, не постраждали.

Низка європейських держав, зокрема Велика Британія, Франція та Німеччина, а також Японія й Ізраїль, підтримали дії США. Схвально оцінили дії США і керівники ЄС.

У свою чергу Росія назвала ракетну атаку “актом агресії” і заявила, що призупиняє дію укладеного меморандуму з США про запобігання інцидентів і забезпечення безпеки польотів авіації в ході операцій в Сирії.

Читайте детальніше:

Удар “томагавків” по Сирії: Трамп вийшов на стежку війни з Асадом і Путіним

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна