Росія заблокувала резолюцію РБ ООН щодо хімічної атаки в Сирії. США можуть діяти самостійно

 

Росія і Китай заблокували спробу впровадити санкції проти уряду Сирії на засіданні Ради Безпеки 5 квітня, скликаному через хімічну атаку в провінції Ідліб. Про це повідомляє BBC.

“Скільки ще має загинути дітей, аби Росія перестала бути байдужою?” – таке питання озвучила  своєму виступі посол США в ООН Ніккі Гейлі.

Термінове засідання Радбезу відбулося після того, як внаслідок хімічної атаки ймовірно урядової авіації на контрольоване опозицією місто Хан-Шейхун у провінції Ідліб 4 квітня загинули, за оновленими даними, щонайменше 72 цивільні особи, з них 20 – діти.

Нікі Гейлі закликала Москву використати свій вплив на президента Башара Асада, аби покласти кінець жахіттям у Сирії.

“Всього кілька тижнів тому ця Рада спробувала притягти Асада до відповідальності за смерті його громадян від задухи через використання хімічної зброї. Росія цьому завадила. Вони зробили вибір, який важко усвідомити. Вони вирішили закрити очі на це варварство. Вони кинули виклик совісті світу. Росія не зможе уникнути за це відповідальності”, – заявила посол США, слова якої передає “Голос Америки”.

Гейлі зауважила, що якби Росія виконувала свої зобов’язання, у сирійського режиму не було б взагалі жодної хімічної зброї.
“У Асада немає жодного стимулу припиняти використовувати хімічну зброю, поки Росія продовжує захищати його режим від наслідків”, – додала Гейлі.

У своїй промові під час термінового засідання Радбезу ООН Гейлі заявила: “Правда у тому, що Асад, Росія і Іран не зацікавлені у мирі. Сирійський уряд поза законом на чолі з чоловіком без совісті здійснює невимовні звірства проти своїх громадян вже понад шість років. Асад чітко дав зрозуміти, що не хоче брати участь у посутньому мирному процесі. Іран посилює військові сили Асада. І Росія захищає Асада від санкцій ООН”.

При цьому Гейлі натякнула на можливі силові акції США проти режиму Асада без схвалення Радбезу ООН.

“Коли країни–члени ООН постійно зазнають невдачі у своїх зусиллях діяти спільно, бувають часи в житті держав, коли ми маємо діяти самостійно. Заради жертв, я сподіваюся, що решта членів Радбезу нарешті теж готова це робити”, – сказала посол США в Організації Об’єднаних Націй.

Президент США Дональд Трамп цього дня назвав хімічну атаку в Сирії “жахливою образою людства”.

Меттью Райкрофт, посол Великої Британії в ООН, заявив на Раді Безпеки, що Асад “принизив” Росію своїм “знущанням” над мирним процесом за посередництва деяких повстанських груп.

Який ваш план? – запитав він російських представників. – Який ваш план, аби зупинити ці жахливі безглузді атаки? У нас був план, і ми мали підтримку, але ви відкинули його, щоб захистити Асада”, – наголосив Райкрофт.

Заступник посла Росії в ООН Володимир Сафронков у відповідь звинуватив Британію в тому, що вона “одержима поваленням Асада” замість того, щоб шукати миру в Сирії.

За його словами, Москва не бачить потреби в новій резолюцію і закликає до “повного, об’єктивного” міжнародного розслідування інциденту в Ідлібі. Велика частина відеодоказів хімічної атаки були, на його думку, сфальшованими.

Нагадаємо, після авіаудару 4 квітня США, Велика Британія і Франція внесли до Ради Безпеки ООН жорсткий проект резолюції із засудженням застосування хімічної зброї в сирійській провінції Ідліб.

У ніч на середу міноборони Росії визнало, що це сирійська авіація завдала удару в Хан-Шейхуні, але – “по крупному складу боєприпасів терористів і скупченню військової техніки”. “З цього найбільшого арсеналу боєприпаси з хімзброєю доставлялися бойовикам на територію Іраку”, – заявив представник міноборони Ігор Конашенков.

Атака в сирійському місті Хан-Шейхун стала найкривавішим нападом з використанням хімічної зброї в Сирії від часу атаки 21 серпня 2013 року на контрольоване опозицією передмістя Дамаска – оазу Гута. Згідно з даними розслідування ООН, по населених районах були випущені кілька ракет із боєголовками, які містили близько 350 літрів зарину – отруйної речовини нервово-паралітичного типу, загинуло близько 1,5 тисячі людей.
Усі підозри в застосуванні забороненої зброї проти цивільних лягли на війська Асада. Однак уряд свою провину не визнав.

У  Хан-Шейхуні теж підозрюють застосування зарину військами Асада.

Раніше РФ щоразу блокувала резолюції РБ ООН щодо Сирії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна