Три члени Радбезу ООН у проекті резолюції звинувачують Асада в хімічній атаці в Ідлібі

 

США, Велика Британія і Франція внесли до Ради Безпеки ООН проект резолюції із засудженням застосування хімічної зброї в сирійській провінції Ідліб.
Як інформує ВВС, у тексті відозви постійні члени Радбезу покладають на уряд Башара Асада відповідальність за хімічну атаку 4 квітня, жертвами якої стали щонайменше 58 осіб.

У проекті резолюції йдеться, що уряд Сирії має забезпечити проведення міжнародного розслідування, надати інспекторам плани бойових вильотів і бортові журнали за вівторок, назвати імена командирів вертолітних ескадрилій, а також забезпечити доступ на авіабази, із яких могла діяти авіація з хімзброєю.

Раніше Росія, яка виступає на боці Асада, а також Китай неодноразово накладали вето на резолюції Радбезу ООН, що засуджують дії сирійського режиму.

Як інформувала “Новинарня“, у вівторок вранці, 4 квітня, контрольоване опозицією місто Хан-Шейхун було піддане бомбардуванню. Сирійські правозахисники повідомили, що авіаналіт на місто на північному заході Сирії здійснили літаки сирійської армії або російські ВПС.
Відразу після авіаудару люди на землі стали задихатися. За розповідями очевидців, люди помирали від задухи, лежали на землі без руху, у багатьох спостерігалася блювота і йшла піна з рота.
Активісти від опозиції стверджують, що також було випущено ракету по місцевій лікарні, де надавалася допомога постраждалим.

“Ясно, що це військовий злочин, і я закликаю членів Ради Безпеки, які раніше використовували своє право вето для виправдання того, що виправдати неможливо, змінити свою позицію”, – заявив журналістам постійний представник Великої Британії при ООН Метью Райкрофт.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що Росія й Іран, як головні союзники Асада і гаранти умов припинення вогню, узгоджених в Астані, “несуть велику моральну відповідальність” за атаку в Ідлібі. Глава Держдепу закликав Москву і Тегеран використовувати їхній вплив, щоб не допускати подібних нападів.

Із засудженням дій сирійського режиму виступили президент Франції Франсуа Олланд, прем’єр-міністр Британії Тереза ​​Мей, інші європейські політики.

Сирійські військові стверджують, що не причетні до можливої хімічної атаки , а російське міністерство оборони заявило, що в тому районі авіація РФ не діяла.

У ніч на середу міноборони Росії випустило ще одну заяву, згідно з якою сирійська авіація завдала удару в районі населеного пункту Хан-Шейхун у провінції Ідліб “по крупному складу боєприпасів терористів і скупченню військової техніки”.
“З цього найбільшого арсеналу боєприпаси з хімзброєю доставлялися бойовиками на територію Іраку”, – заявив представник міноборони Ігор Конашенков.

За його словами, на території складу були цехи з виробництва фугасів, начинених отруйними речовинами. Такі боєприпаси з отруйними речовинами нібито використовувалися бойовиками в Алеппо, і симптоми отруєння постраждалих в Хан-Шейхуні аналогічні, стверджує Конашенков.

Як відомо, найбільша хімічна атака під час громадянської війни в Сирії відбулася вночі 21 серпня 2013 року в контрольованому опозицією передмісті Дамаска – оазі Гута. Згідно з даними розслідування ООН, по населених районах були випущені кілька ракет із боєголовками, які містили близько 350 літрів зарину – отруйної речовини нервово-паралітичного типу.
Дані про кількість загиблих від атаки різняться – від “не менш як 281” до 1729 осіб. Американські джерела повідомляли про 1429 загиблих.
Усі підозри в застосуванні забороненої зброї проти цивільних лягли на війська Асада. Однак уряд свою провину не визнав.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна