Сирійська опозиція не підтримала підсумкове комюніке на мирних переговорах в Астані

 

Сирійська опозиція не підтримала комюніке за результатами перегорів щодо Сирії, які відбувалися 23-24 січня в Астані.
Озброєна опозиція заявила про невдоволення текстом документу, передає у вівторок агентство Reuters.

За даними агенції, невдоволення опозиції викликане відсутністю в тексті комюніке згадки військової ролі Ірану в Сирії.

“Іран очолює низку військових атак, які призводять до вимушеного переселення тисяч сирійців і кровопролиття. Комюніке узаконює цю роль”, – цитує агентство представника сирійської опозиції.

Відповідно до тексту комюніке, яке підписали Росія, Іран і Туреччина, ці країни вважають за необхідне забезпечити відмежування збройної опозиції від терористів у Сирії.

“Іран, Росія і Туреччина підтверджують намір спільно боротися з “Ісламською дердавою” та “ан-Нусра” і відмежувати їх від угруповань збройної опозиції Сирії”, – йдеться в тексті документа, який зачитав глава МЗС Казахстану Кайрат Абдрахманов.

Як сказав член делегації опозиціонерів Хішам Маруа в коментарі РІА “Новости”, робота в Астані з сирійської проблематика завершена, далі опозиція обговорюватиме ці питання в Женеві, сказав Хішам Маруа.
“Будуть зустрічі в Женеві 8 лютого, і вони завершать, доповнять те, що було досягнуто тут”, – заявив Маруа.

Представник Дамаска вважає, що на переговорах в Астані сторонам вдалося досягти конкретних результатів щодо врегулювання в Сирії.

“У переговорів в Астані певна мета: знайти шляхи врегулювання, просунутися до миру, знайти механізм встановлення режиму припинення вогню. Це не базар чи ринок, ми обговорювали цей певний порядок денний і досягли певних результатів”, – сказав постпред Сирії в ООН Башар аль-Джаафарі на підсумковій прес-конференції.

За його словами, шляхи вирішення проблеми врегулювання лежать в створенні механізму контролю за дотриманням перемир’я і запобіганні провокацій.

Джаафарі визнав, що перебувати за одним столом переговорів з опозицією “було дуже болісно”, зазначивши при цьому, що офіційний Дамаск “готовий до цього і надалі, щоб зупинити терор”.

Також, за словами Джаафарі, Дамаск вважає негативною роль Туреччини в сирійському питанні, але не порушує цю тему в рамках переговорів.

“Ми наполягали, щоб Сирія була цивільною і світською державою, на цьому наполягала наша делегація, але турецька делегація і делегація збройної опозиції Сирії відкинула цю пропозицію”, – додав поспред.

“Найважливіше за зустрічі в Астані – то, що всі сторони переговорів з обопільної згоди уклали декларацію”, – вважає Джаафарі.

Як відомо, попередній раунд переговорів у Женеві щодо сирійського врегулювання відбувся в квітні минулого року. Раніше в них брала участь тільки політична опозиція. Передбачається, що на черговий раунд консультацій у Швейцарії отримають запрошення також представники озброєної опозиції.

Читайте про підготовку комюніке та учасників переговорів в Астані:

Делегації режиму Асада й сирійської опозиції, Туреччини, РФ та Ірану прибули до Астани на мирні переговори

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна