Ситуація з демократією в Україні поліпшується. Рейтинг Freedom House

 

Міжнародна правозахисна неурядова організація “Freedom House” відзначає прогрес України в ситуації з демократією і відносить нашу країну до країн із перехідною владою чи гібридним режимом.

Українську демократію за 2016 рік оцінили в 4,61 бала (де 7 – найгірший прогрес у демократичності).
Таким чином Україна посіла 18-ту позицію з 29 у рейтингу “Freedom House” для країн екс-СРСР та європейських держав із колишнього соцтабору, від Словенії до Таджикистану.

Україна вказана серед країн із перехідною владою чи гібридним режимом – так само, як Грузія, Молдова, Боснія, Албанія й Косово.

Усталена демократія – в Словенії, Словаччині, Польщі, Литві, Латвії й Естонії.

“Напів-усталена” – в Угорщині, Хорватії, Сербії, Румунії й Болгарії.

За даними “Дому свободи”, в зазначеному переліку 18 країн із 29 торік втратили позиції щодо демократичності.

Натомість Україна дещо покращила цей показник: минулого року він був на рівні 4,68, два роки тому – 4,75, а найгірші показники були в 2013-2014 роках (4,86 і 4,93 відповідно), за президента Віктора Януковича.

 

Порівняльні дані для України 

“Україна і Косово зробили скромні успіхи в зв’язку з поступовими структурними реформами, і Косово перемістилося до категорії перехідний/гібридний режим”, – сказано в звіті.

При цьому відзначається окреме становище анексованого Росією Криму та підконтрольної проросійським бойовикам частини сходу України.

“Україна продовжує прогресувати в 2016 році, але водночас існують серйозні тривожні ознаки, що стара гвардія все ще може перемогти реформи. Потрібно, щоб прихильники України на міжнародній арені продовжили підхід “жорсткої любові”, продемонстрований упродовж останніх трьох років, що має на меті підтримку місцевого громадянського суспільства”, – коментує директор проекту “Країни в перехідному періоді” Нейт Шенкан для “Радіо Свобода“.

Румунія також дещо посилила свою позицію, а Киргизстан повернувся в категорію “авторитарних режимів”, де перебувають Білорусь, Росія, Азербайджан та ін.

Погіршення в оцінках щодо стану демократії за останні 10 років демонструють і деякі країни ЄС та претенденти на членство.
Найбільший регрес – 1,40 бала – в Угорщині.

Зміни за 10 років у країнах ЄС чи претендентах на членство

Зміни за 10 років у країнах ЄС чи претендентах на членство

Читайте також:
Україна підстрибнула на 25 щаблів у світовому рейтингу е-урядування

За рік у рейтингу сприйняття корупції Україна піднялася на 12 місць

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна