За рік у рейтингу сприйняття корупції Україна піднялася на 12 місць

 

За рік Україні вдалося заробити лише один додатковий бал за результатами світового Індексу сприйняття корупції CPI 2015 року. Про це повідомляє на своєму сайті “Transparency International Україна”, коментуючи результати рейтингу.

На сьогоднішній день індекс CPI України складає 27 балів зі 100 можливих (проти 26 балів торік).
У всесвітньому рейтингу Україна посідає 130-те місце зі 168 позицій, при тому що у 2014 році була на 142-му місці зі 175 позицій.

Перше місце в рейтингу посідає Данія. Німеччина – десята, Польща – 30-та, Грузія – на досить поважному 48-му місці, Білорусь – 107-ма. Навіть Росія за показниками несприняття корупції виглядає краще за Україну – в Росії 119-та позиція.
Замикає рейтинг Сомалі.

Індекс сприйняття корупції за 2015 рік

Індекс сприйняття корупції за 2015 рік

Здійснити невеличке зростання в рейтингу (+12 місць) Україні вдалося завдяки збільшенню суспільного осуду корупціонерів, створенню антикорупційних органів та появі руху викривачів корупції.
А от зволікання з реальним покаранням хабарників, а також зростання корупційної складової у стосунках бізнесу та влади не дають Україні зробити рішучій крок уперед за показниками СРІ.

“Показники цьогорічного індексу CPI підтверджують, що рушійною силою змін в Україні є самі громадяни: громадські організації, журналісти-розслідувачі, викривачі корупції. Саме вони контролюють посадовців, під їхнім тиском справи проти корупціонерів при владі доходять до суду. Але далі система чинить спротив, і реально мало хто з корупціонерів отримує справедливе покарання”, – коментує результати CPI-2015 виконавчий директор “Transparency International Україна” Олексій Хмара.

Здобути підвищення рейтингу цього року Україні вдалося завдяки більш критичному ставленню суспільства до корупціонерів. Про це свідчать дані дослідження Bertelsmann Foundation Transformation Index, які враховуються при визначенні CPI.

Зросла кількість викривачів корупції, зростає число гострих матеріалів про корупціонерів у ЗМІ, на які влада змушена реагувати.
Представники законодавчої та виконавчої гілки влади дедалі менше використовують свої службові повноваження для незаконного збагачення, побоюючись зіпсувати свій імідж в очах суспільства.

Утім, питання невідворотності покарання корупціонерів залишає бажати кращого. На сьогоднішній день високопосадовці рідко притягуються до відповідальності та отримують належне покарання за свої злочини.

Незначне просування також спостерігається в частині створення державних інституцій з протидії корупції, що зазначено у дослідженні Freedom House Nations in Transit.

Влада дійсно зробила низку позитивних кроків у бік створення законодавства щодо важливих антикорупційних органів, але зволікає з його імплементацією. Окремим болючим питанням залишається намагання представників влади особисто контролювати обрання керівництва цих органів.

Найгірше на індексі CPI позначилася взаємодія влади та бізнесу. За останній рік рівень корупції виріс у частині надання комунальних послуг підприємцям, щорічних податкових відрахувань. За цим показником Україна отримала мінус 3 бали за шкалою World Economic Forum Executive Opinion Survey.

Водночас відбулося несуттєве покращення щодо винесення судових рішень на користь підприємців і етичних норм поведінки державних чиновників при спілкуванні з представниками бізнесу. Але позитив у цих питаннях не переважив негатив від взаємодії із комунальниками та податківцями.

“Зростання на один бал – фактично це тупцяння на місці в одній із головних реформ у країні, де пріоритет боротьби з корупцією оголосили і президент, і Кабмін, і парламент, і Генпрокуратура, і Антикорупційний форум, і купа інших інстанцій, – коментує у своєму “Фейсбуці” експерт “Реанімаційного пакету реформ” Ярослав Юрчишин. – Так, у 2015 році не запрацювали, переважно через політичні причини гальмування, нові антикорупційні інституції НАБУ/САП, а НАЗК досі напівзаблокований. Так, ГПУ цілковито саботувала боротьбу з корупцією, але її керівника і далі покриває президент”.

“Причин багато, але резюме одне – треба виконувати обіцяне. Ні суспільство, ні світ не буде вірити у боротьбу з корупцією язиком. Мають бути посадки, і якнайшвидше”, – вважає експерт.

Читайте також:
Військового прокурора сил АТО викрили на незаконному мільйонному збагаченні

Рух Саакашвілі анонсував свою участь у “великій антикорупційній чистці” в системі НАЗК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна