Проект Трудового кодексу в редакції “парламентського талібану” не отримає підтримки більшості й президента

 

Президент Петро Порошенко не підпише новий Трудовий кодекс без антидискримінаційних поправок, які були однією з вимог для безвізового режиму з Євросоюзом. Про це повідомив речник президента Святослав Цеголко у “ФейТрудсбуці”.

“Президент не допустить ревізії зобов’язань України, які ми реалізували для отримання безвізового режиму. Рішення парламентського комітету вилучити з проекту нового Трудового кодексу так звані антидискримінаційні норми глава держави вважає помилковим і навіть провокативним”, – йдеться в повідомленні представника АП.

“Петро Порошенко запевнив наших партнерів дипломатичними каналами, що така позиція комітету не знайде підтримки ні у Верховній Раді, ані тим більше з боку президента. Україна виконувала, виконує і буде виконувати всі свої зобов’язання”, – повідомив Цеголко.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко підтвердила: “Проект Трудового кодексу у тому вигляді, в якому його прийняв профільний комітет, не отримає підтримки сесійної зали”.

“Деякі скандальні поправки будуть обов’язково ставитися на підтвердження (зокрема ті, які скасовують антидискримінаційні норми) і, впевнена, ніколи не будуть проголосовані залою. Прогнозую, що проект Кодексу або буде проголосовано без провокаційних і скандальних поправок, або направлено в комітет на повторне читання і приведено до європейських норм та стандартів”, – написала Геращенко у соцмережі.

“Я взагалі дивуюся цьому супротиву антидискримінаційним поправкам ТРУДОВОГО кодексу. Оцінювати людину на роботі потрібно виключно за її професійними якостями, а не за віком, статтю, орієнтацією – це ж такі очевидні речі”, – наголосила перша заступниця голови ВР.

У попередньому дописі вона обурилася: “Парламентський талібан, який має дипломатичні паспорти і давно мандрує світом без віз, намагається на останньому етапі перекреслити весь важкий шлях, що пройшла Україна. Як же набридло це напускне фарисейство, коли парламентський талібан забороняє в законодавство вносити слово “гендер”, яке, до речі, спокійнісінько існує в шкільних і університетських підручниках”.

Як відомо, 5 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Трудового кодексу (законопроект №1658), але тоді депутати не підтримали поправку щодо заборони дискримінації у трудовій сфері, озвучену Іриною Геращенко.
Зокрема, пропонувалося зафіксувати, що в трудовій сфері заборонена дискримінація за расовими, політичними, релігійними ознаками, а також на підставі статевої приналежності, сексуальної орієнтації, сімейного або майнового становища, в залежності від участі в страйках, підозри на СНІД або його наявності.
Ця поправка була однією з ключових вимог щодо безвізового режиму з Євросоюзом. Тоді Андрій Парубій заявив, що її можуть розглянути до другого читання.

15 березня 2017 року комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення розглянув проект Трудового кодексу і (голосами депутатів від БПП і “НФ”) рекомендував його до остаточного ухвалення, хоча профспілки, роботодавці та громадянські активісти заперечують проти низки положень.

Комітет проігнорував 22 із 59 рекомендацій, наданих у 2016 році Міжнародною організацією праці для України. Зокрема, йдеться про вимогу недопущення дискримінації жінок, неповнолітніх; зловживання правами роботодавців тощо.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна