“Президенту потрібен всезагальний одобрямс серед аудиторів НАБУ”, – Чумак

 

Верховна Рада на вечірньому засіданні 16 березня не змогла внести до порядку денного питання щодо обрання аудитора Національного антикорупційного бюро.

За відповідне рішення віддали голоси лише 205 нардепів.

Раніше цього дня частина членів Комітету ВР з питань протидії та запобігання корупції (від Блоку Порошенка, “Народного фронту”, групи “Відродження” й “Опоблоку”) зібралися на засідання без участі голови, Єгора Соболєва, та рекомендували на розгляд парламенту дві кандидатури на посаду аудитора НАБУ: і американця Роберта Сторча, якого обстоюють Соболєв та “єврооптимісти”, і Найджела Брауна, якого вважають ставлеником Банкової.

Голосування забезпечили депутати Юрій Тимошенко, Тетяна Ричкова, Ігор Артюшенко, Михайло Ланьо, Сергій Дунаєв, Іван Мирний, Іван Мельничук, Олег Барна, Артем Ільюк, Юрій Буглак, Костянтин Матейченко, Андрій Немировський, Юрій Савчук (головуючий).

“Засідання було фейковим. Легітимне мало би відбутися через 24 години після інформування усіх членів комітету”, – заявила член комітету Світлана Заліщук.
Такої ж думки Сергій Лещенко та Єгор Соболєв із “Самопомочі”.
Голова наголосив, що легітимним відтак буде лише засідання комітету в п’ятницю.

“Рішення квазі-комітету має бути оскаржено в суді. Секретар комітету попередив депутатів, що вони порушують закон, і очевидно, на них чекає судове оскарження”, – написала Заліщук у “Фейсбуці”.

Депутатка додала, що “спілкувалася з цим чоловіком (Брауном), він досі затято відмовляється повідомити, хто його запросив в Україну”.

Як відомо, це вже друга спроба провладної більшості протягнути кандидатуру Найджела Брауна на посаду аудитора НАБУ. Попереднього разу його внесли в обхід комітету просто перед голосуванням у сесійній залі 23 лютого. Тоді в парламенті також не знайшлося голосів за якогось із кандидатів.

Читайте також:
Британець Браун, якого Банкова намагалася пропхати в аудитори НАБУ,
працював на російських олігархів, – ЗМІ

Народний депутат, член антикорупційного комітету Віктор Чумак пояснив зусилля влади задля призначення Брауна бажанням мати повний контроль над аудитом НАБУ.

“Аудиторська група по НАБУ налічує три особи. Один від Верховної Ради, один від Кабінету Міністрів, один від президента. Здавалося б, навіщо президенту так обов’язково протягувати Найджела Брауна через ВР, ламаючи її через коліно?
Все одно призначив “своїх” від КМУ та президента, можна отримати необхідний для себе результат.
Все просто: незалежна незаангажовану людина, яка може дати об’єктивну оцінку, яка не буде збігатися з оцінкою “президентської квоти”, поставить під сумнів чесність та порядність всієї комісії та об’єктивність аудиту. Тому тут потрібний всезагальний “одобрямс”, – пояснив Чумак.

У свою чергу волонтер Роман Сініцин констатує, що для протягування кандидатури Брауна через антикорупційний комітет влада залучила на свій бік навіть “сепара” з Луганщини Сергія Дунаєва (“Опозиційний блок”).

Вважається, що завдяки підконтрольному аудиту НАБУ влада може зняти з посади директора Бюро занадто самостійного Артема Ситника, який зокрема притягнув до відповідальності голову ДФС Романа Насірова.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна