Парламент провалив ініціативи Банкової щодо Податкової міліції й аудитора НАБУ

 

На ранковому засіданні 23 лютого Верховна Рада провалила дві ініціативи Банкової, що стосувалися відновлення інституту Податкової міліції та призначення “аудитором” НАБУ зручнішого українській владі інозамного фахівця.

Так, Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект, який передбачає зняття оподаткування зі спадкоємців-онуків, але при цьому депутати не підтримали маніпулятивну поправку голови “податкового” комітету Ніни Южаніної (БПП) про відновлення Податкової міліції.

Під час обговорення законопроекту міністр фінансів Олександр Данилюк закликав не голосувати за відновлення Податкової міліції.

“Податкова міліція – це репресивний орган, який тиснув на бізнес при цьому не зменшуючи рівень фінансової злочинності. Це спадщина, яка має залишитися в минулому.
Відновлення повноважень податкової міліції призведе до затягування процесу створення нової Служби фінансових розслідувань, а це передбачено указами президента, коаліційною угодою, яку ви підписали, а також нашими міжнародними зобов’язаннями”, – заявив міністр.

“Я не розумію, навіщо ви йдете на порушення регламенту. Для чого таких поспіх, в чиїх інтересах ви дієте?” – додав Данилюк.

Під час обговорення законопроекту група депутатів, зокрема із “Самопомочі” та “Єврооптимістів”, заблокували трибуну, закликаючи не допустити відновлення Податкової міліції.

Ніна Южаніна при цьому заявляла: “Ніяких забаганок, ніякої шкоди для держави, для суспільства, для бізнесу вони не несуть. Це технічні поправки.
Я вас прошу підтримати у другому читанні та в цілому це рішення комітету. Ми не можемо просто ліквідувати податковий орган. Повинна бути спеціальна процедура, що передбачає передачу всіх справ від одного органу до іншого”.

У підсумку за поправку Южаніної проголосували лише 194 депутати.

“Податкову міліцію не повернули! Дякую шановним народним депутатам, які вирішили не консервувати минуле та рухатися вперед!
Дякую бізнесу, громадськості та експертам, які підтримали створення нової Служби фінансових розслідувань. Ми разом не допустили відновлення повноважень репресивного органу, який не протидіяв фінансовим та економічним злочинам, а вбивав бізнес.
А ми працюємо далі. Законопроект про створення нової служби вже знаходиться на останній стадії узгодження коаліційного Уряду. Після цього він буде поданий до Верховної Ради та всі зацікавлені сторони зможуть долучитися до роботи над ним”, – відреагував на голосування міністр фінансів Олександр Данилюк.

Обговорюючи наступне питання порядку денного, Верховна Рада не змогла визначити кандидата до складу комісії зовнішнього контролю з проведення аудиту ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України.

Після скандалу з кандидатурами парламент відправив це питання на доопрацювання комітету з питань запобігання і протидії корупції, передає “Українська правда”.

Депутати почали розглядати проект постанови №5571 авторства Єгора Соболєва, якою пропонувалося визначити кандидатом в “аудитори” НАБУ від ВР Роберта Сторча – заступника генерального інспектора департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки.

Уже під час обговорення голова фракції БПП Ігор Гринів з голосу запропонував іншу кандидатуру – Найджела Брауна, який одразу виступив у сесійній залі.

Це викликало хвилю обурення депутатів. Сергій Лещенко заявив, що Браун працював лише в комерційній сфері, та закликав розповісти, хто ініціював його кандидатуру в Києві.

Браун не зміг сказати, хто запропонував його кандидатуру й хто запросив його до України. Він запевнив, що сам сплатив за свій літак до Києва та готель.

Деякі нардепи у виступах припускали, що більш “зручного” “аудитора” намагається проштовхнути в комісію адміністрація президента.

Ані Сторч, ані Браун не здобули підтримки нардепів. За кандидатуру Сторча, якого пропонував комітет, проголосували 76 депутатів, а за Брауна – 205.

Голова Верховної Ради назвав це “рейтинговим голосуванням” і поставив на голосування кандидатуру Найджела Брауна – але ця пропозиція отримала 214 голосів.

 

Пропозицію повернути в комітет на доопрацювання, за це проголосували 273 депутатів.

Читайте також:
Рада прийняла за основу законопроект,
що дозволить почати суд над Януковичем раніше

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна