У містах України відбуваються акції на підтримку виборчих прав переселенців

 

У Запоріжжі біля будівлі обласної держадміністрації відбулася акція на підтримку права переселенців брати участь у виборах місцевих громад.

Під час заходу під назвою «Єдина країна – рівні права для кожного громадянина!» активісти зібрали велику мапу України з синьо-жовтих пазлів-«областей» та скандували «Кожен голос – важливий!», передає “Радіо Свобода”.

Метою акції є привернути увагу центральних органів влади до проблеми.

«Переселенці не мають права голосу на місцевих виборах і на виборах за мажоритарною системою. Люди живуть у цих громадах вже по три роки. Від 60 до 80%, за різними даними соціологічних досліджень, людей не планують повертатися — люди живуть, платять податки, але, на жаль, не мають право обирати своїх представників до місцевих органів влади і до Верховної Ради по мажоритарних списках. Ця проблема також стосується трудових мігрантів», — розповіла співорганізаторка акції, радник Мінсоцполітики з питань ВПО (внутрішньо переміщених осіб) у регіоні, голова Спілки громадських організацій «Запорізька мережа організацій ВПО» Анастасія Перепелиця.

«Ми підтримуємо законопроект «Групи впливу» та «Опори». У ньому передбачається, що можна буде змінювати виборчу адресу на час виборів за мотивованим листом, тобто якщо людина бачить себе членом цієї громади, може подати мотивуючий лист, де прописано, що вона тут живе, працює, має власність, і тоді дозволяється змінити його виборчу адресу», — додала Перепелиця.

Аналогічні акції відбуваються і в інших містах України — Вінниці, Одесі, Львові, Харкові, Дніпрі.

Читайте також:
Число переселенців в Україні офіційно зменшилося на 138,5 тисяч за 8 місяців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна