Членів Вищої ради правосуддя обирають скомпрометовані судді, – адвокат Майдану

 

Роман Маселко
адвокат, член колегії Адвокатської дорадчої групи (адвокати Небесної Сотні і Євромайдану), адвокат ГО ВО “Автомайдан”, член Ради громадського контролю при НАБУ та Громадської ради доброчесності при ВККС

А делегати З’їзду суддів хто? (FB)

Сьогодні (14 березня) розпочинає свою роботу позачерговий XIV З’їзд суддів України. Без перебільшення, це історична подія, бо він буде обирати аж шістьох членів Вищої ради правосуддя, яка визначає долю усіх суддів, та й долю судової реформи загалом.

Стосовно кандидатів у члени ВРП вже багато написано. А от хто їх буде обирати? Хто є делегатами на Зїзд? Хто є лицем усієї судової влади України?

Повний список делегатів тут.

Не претендую на повний аналіз, але як мінімум, мені було цікаво, чи є серед делегатів “судді Майдану”.

Цього разу таких одіозних, як судді Царевич та Кицюк, на З’їзді немає, але делегатами є ще чимало суддів, які уособлюють “кривосуддя” та готовність винести будь-які рішення на замовлення влади.

Отже, серед делегатів я виявив наступних “суддів Майдану”:

Федюк Олександр Олександрович – суддя Дніпровського районного суду міста Києва. По цьому судді уже є подання Дисциплінарної палати ВРП про його звільнення за грубе порушення законодавства при розгляді справ щодо активістів.

Слива Юрій Михайлович – суддя апеляційного суду Київської області (залишив в силі рішення про позбавлення прав за поїздку до Межигір’я).

Антонюк Марина Станіславівна – суддя Шевченківського районного суду міста Києва (покарання невинного за поїздку до Межигір’я)

Журавська Олена Василівна – суддя Деснянського районного суду міста Києва (взяття під варту).

Каліушко Федір Анатолійович – суддя Дарницького районного суду міста Києва (покарання невинного за поїздку до Межигір’я).

Мальцев Дмитро Олександрович – суддя Шевченківського районного суду міста Києва (покарання невинного за поїздку до Межигір’я).

Сидоров Євгеній Вікторович – суддя Шевченківського районного суду міста Києва (покарання невинного за поїздку до Межигір’я).

Шаховніна Марина Олегівна – суддя Подільського районного суду міста Києва (покарання невинного за поїздку до Межигір’я).

Сагун Андрій Васильович – суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду (заборона мирних зібрань).

Чубар Тетяна Миколаївна – суддя Черкаського окружного адміністративного суду (заборона мирних зібрань). ВРП розглядала її справу недавно, визнала наявність порушень, але не покарала, бо закінчились строки.

Бутенко Майя Володимирівна – суддя Центрально-Міського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області (взяття під варту активістів)

Є делегатами й інші сумнівні особи.

Так, на Зїзді буде така собі Белоконна Інна Вікторівна – суддя Оболонського районного суду міста Києва . Відповідно до даних журналістів, це сестра Андрія Портнова.
Очевидно, Портнов навіть не думає залишити намагання впливати на судову владу.

Є делегатом і представник родини Марцинкевичів – Марцинкевич Сергій Анатолійович, суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області. Це син члена екс члена ВККС та діючого голови Апеляційного суду Хмельницької області – Марцинкевича Анатолія Миколайовича, який підлягає люстрації. Брат Марцинкевича В.М. – судді Дніпровського суду м.Києва, якого звільнено за порушення присяги за справи Майдану.

Але перевершив усіх такий собі Дмитренко Микола Іванович – суддя апеляційного суду Черкаської області. Це протеже відомого на усю Україну голови апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка. Виявляється, за цього кандидата не проголосувала мінімально необхідна кількість голосів на зборах його суду і він взагалі не має права бути на цьому Зїзді. Але для Бабенка В.М. це взагалі не аргумент – закон та правила явно не для нього. Про це повідомлено Раду суддів України. Цікаво, як відреагують на цю інформацію організатори Зїзду.

І ось ці судді будуть вирішувати долю органу, який зараз розглядає питання про їх покарання.

А загалом така велика кількість суддів з однозначно сумнівною репутацією ще раз засвідчує, що самоочищення суддівського корпусу є малореальним і велика кількість суддів хоче, щоб ВЕСЬ суддівський корпус сприймали через призму саме таких суддів.

Я знаю, що є інша частина, яка щиро хоче змін, але їх меншість, і вони здебільшого мовчать.

Чи почуємо ми їх голос на цьому З’їзді і чий голос буде вирішальним при виборі нових членів ВРП? Вже скоро побачимо.

Читайте також:
Адвокат Майдану: ВРП і прокуратура в ручному режимі
поновили суддівську недоторканність

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна