Адвокат Майдану: ВРП і прокуратура в ручному режимі поновили суддівську недоторканність

 

Роман Маселко
член колегії Адвокатської дорадчої групи (адвокати Небесної Сотні і Євромайдану), адвокат ГО ВО “Автомайдан”, член Ради громадського контролю при НАБУ та Громадської ради доброчесності при ВККС

(FB)

Чи потрібна згода Вищої ради правосуддя на взяття під варту чи арешт судді, затриманого на гарячому?

Після того як у неділю Галицький суд м. Львова відпустив затриманого НАБУ на хабарі у 22 тисяч доларів суддю Солом’янського суду [м. Києва Сергія Зінченка], стало зрозумілим, що тепер УСІХ суддів будуть відпускати, якщо на їх затримання не буде спеціальної згоди Вищої ради правосуддя.

Громадськість зреагувала миттєво.

Усі чекали, якою буде реакція прокуратури та президента. І от вчора генеральний прокурор Луценко начебто визнав “повну і беззастережну” правоту ВРП.

Президент же продовжує мовчати. А йому варто би нарешті заговорити. Бо саме він був ініціатором цих змін до Конституції і саме він обіцяв усім “скасувати суддівську недоторканність, якої немає ніде в світі”.

Що ж він мав на увазі, коли таке обіцяв ?

Це елементарно з’ясувати. Для цього є пояснювальні записки до законопроектів.

Отже, дивимось проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) №3524.

У пояснювальній записці до нього є пункт 3.4 (обмеження імунітету суддів до функціонального), де білим по чорному написано наступне:

“У законопроекті закладено інститут функціонального імунітету судді – замість того, що передбачений чинною Конституцією України у вигляді абсолютного імунітету.
Відповідно до законопроекту повноваження щодо надання згоди на затримання судді або утримання його під вартою чи арештом переходять до Вищої ради правосуддя. Водночас у законопроекті передбачено, що суддю м͟о͟ж͟е͟ ͟б͟у͟т͟и͟ ͟з͟а͟т͟р͟и͟м͟а͟н͟о͟ ͟а͟б͟о͟ ͟у͟т͟р͟и͟м͟у͟в͟а͟н͟о͟ ͟п͟і͟д͟ ͟в͟а͟р͟т͟о͟ю͟ ͟ч͟и͟ ͟а͟р͟е͟ш͟т͟о͟м͟ ͟д͟о͟ ͟в͟и͟н͟е͟с͟е͟н͟н͟я͟ ͟о͟б͟в͟и͟н͟у͟в͟а͟л͟ь͟н͟о͟г͟о͟ ͟в͟и͟р͟о͟к͟у͟ ͟с͟у͟д͟о͟м͟ ͟б͟е͟з͟ ͟т͟а͟к͟о͟ї͟ ͟з͟г͟о͟д͟и͟, якщо його затримано під час або відразу ж після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину”.

Дуже чітко і однозначно написано, чи не так ? Підписано цю записку Олексієм Філатовим (заступник голови адміністрації президента, відповідальний за судову реформу – “Н”)!

До речі, в ході розробки законопроекту про Вищу раду правосуддя ми передбачали можливість “кривотолку” цієї норми і пропонували по суті роз’яснити її в законі. Але ці пропозиції були відкинуті як п. Філатовим та п. Красовським, так і робочою групою Комітету з питань правосуддя ВР (Князевича), який відбувався за участі члена ВРП Маловацького. Усі вони заявляли, що жодної потреби тлумачення немає.
Все чітко і зрозуміло – спійманого на гарячому можна і затримувати і брати під варту без окремої згоди ВРП. Крапка.

Понад три місяці ця норма застосовувалась саме так, як і відображено у пояснюючій записці. Перший арешт щодо дніпропетровського судді був застосований ще у жовтні. А два тижні тому Печерський суд без згоди ВРП відправив під варту суддю господарського суду м.Києва Головатюка Л.Д.
До речі, за моєю інформацією голова ВРЮ Бенедисюк підтримував саме таке трактування норм Конституції.

Коли ж стало зрозумілим, що суддів будуть і надалі затримувати та реально саджати за грати, то вирішили повернути практику на 180 градусів.

Спершу ВРП, а тепер і прокуратура перекреслили судову реформу та фактично повернули суддям їх недоторканість.

У даній ситуації дуже мене цікавить відповідь на питання: що це було

  • зрада і обман з боку президента?
  • банальна некомпетентність розробників змін до Конституції, які не змогли виписати норми відповідно до задекларованих ідей?
  • кривотлумачення ВРП та прокуратури з метою збереження фактичної недоторканості суддів та посилення свого впливу?

У будь-якому випадку, що б це не було, ми будемо боротися за СПРАВЖНЮ судову реформу. Бо вона потрібна НАМ, а не Президенту, ВРП, генеральному прокурору та “іже с німи”.

P.S. А тим часом завтра готується вийти на волю ще один спійманий на гарячому суддя – Головатюк Л. Д. (Господарський суд м.Києва), якого два тижні тому Печерський суд відправив за грати.
О 12:00 Апеляційний суд м.Києва (суддя Глиняний) буде розглядати скаргу адвокатів Головатюка на ухвалу про його взяття під варту.

Читайте також:
Адвокат Маселко б’є на сполох: ВРЮ призначає безстроково “суддю Майдану”
з ознаками незаконного збагачення

Судова реформа: Порошенко підписав закон про Вищу раду правосуддя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна