На Херсонщині стався конфлікт між ЗСУ і кримськотатарським батальйоном

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляє, що в ніч з 12 на 13 лютого 2017 року біля села Чонгар у Херсонській області стався інцидент між військовослужбовцями ЗС України та членами громадської організації “Аскер”. Про це він написав на своїй сторінці у “Фейсбуці”.

“Початком інциденту стало невмотивоване і силове заняття військовослужбовцями [ЗСУ] облаштованої громадською організацією “Аскер” території, на якій базуються бійці кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана, який формується”, – повідомив народний депутат вранці 13 лютого.

“В ході інциденту військовослужбовцями ЗС України були пошкоджені окремі споруди і майно громадської організації “Аскер”, робилися спроби застосування фізичної сили до членів організації “Аскер”, – додав Чубаров.

За його словами, на даний час на місці інциденту працюють представники Національної поліції і СБУ.
Там же перебувають представник Меджлісу кримськотатарського народу в Херсонській області Абмеджіт Сулейманов і координатор акції “Громадянська блокада Криму” Ленур Іслямов.

У свою чергу Ленур Іслямов повідомив “Українській правді”, що військові проводили навчання в безпосередній близькості від місця перебування організації “Аскер”, яка не була попереджена про наміри армії.

“Ніхто до відома “Аскер” не поставив. Вони побачили, що біля них, в безпосередній близькості, люди в балаклавах щось роблять. Виник словесний конфлікт, який в підсумку закінчився псуванням майна “Аскера”, – розповів Іслямов.

Перед цим пізно ввечері в оперативному командуванні “Південь” ЗСУ повідомили, що на позиції підрозділів Збройних сил, які виконують бойові завдання в Херсонській області на кордоні з Кримом, “прибули максиально озброєні представники незаконного збройного формування”.

“Враховуючи специфіку підрозіділу та умови ситуації, формування було затримано, роззброєно і виконані всі вимоги статутів та інших законодавчих актів стосовно дій у подібних ситуація”, – ідеться в повідомленні ОК “Південь” у соцмережі.

Триває облік вилученого озброєння.

“Повідомлення про напад ЗС України на ГО “Аскер” є фейком і намаганням очорнити Збройні сили”, – сказано в прес-релізі.

 

За інформацією “УП”, кримськотатарському батальйону ім. Номана Челебіджихана мають присвоїти номер військової частини, але поки цього не сталося.

Як писала “Новинарня“, його формування триває ще з весни минулого року.

Читайте також:
“Кримбат” для блокади: буде в системі Нацгвардії і з халяльною їжею

На Чонгарі підняли прапор недоузгодженого
кримськотатарського батальйону

Батальйон кримських татар “Аскер” офіційно запускається в травні

Окупаційна прокуратура в Криму розслідує створення
батальйонів кримських татар

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна