Бразильського терориста Лусваргі взявся звільняти адвокат російських ГРУшників

Рафаель Лусваргі в суді

автор: Дмитро Яцюк
журналіст та блогер

Навколо справи бразильського терориста Рафаела Лусваргі, якого першою вирахувала «Новинарня» та за долею якого наше видання уважно стежить із дня його затримання в аеропорту «Бориспіль» 6 жовтня, відбулося кілька цікавих подій, які варто проаналізувати більш уважно.

Як відомо, 25 січня Печерський районний суд Києва засудив терориста до 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
Після цього справою Рафаела Лусваргі нарешті зацікавилися в Бразилії, а найманця взявся захищати контраверсійний адвокат Валентин Рибін, відомий роботою з російськими диверсантами-ГРУшниками Єрофєєвим і Александровим, яких Київ виміняв на Надію Савченко.

Адвокат Рибін

Цими днями до «Новинарні» звернулися, гарною українською мовою, представники програми «Fantástico» мережі бразильського приватного телебачення «Globo» (світового лідера у царині виробництва серіалів, від «Рабині Ізаури» до «Клону» та інших).

У сюжеті, який у програмі «Fantástico» було показано бразильському глядачеві вже 5 лютого, журналісти «Globo» опосередковано звинувачують Україну у застосуванні тортур, посилаючись на слова нового адвоката бразильського бойовика – киянина Валентина Рибіна, власника та засновника Фонду правового сприяння іноземцям “Одіссей”.

адвокат Валентин Рибін

Як відомо, пан Рибін неодноразово захищав росіян, яких обвинувачують у тероризмі та порушенні територіальної цілісності України.
Він також часто зʼявляється на російських та сепаратистських пропагандистських ресурсах (наприклад, йому постійно надає інформативний майданчик сепаратистське «Новостное агентство Харьков», що базується у Санкт-Петербурзі), з «корисними порадами» терористам та сепаратистам, у стилі «що робити, якщо тебе схопила СБУ», дає інтерв’ю, в яких заявляє, що «українська сторона не виконує ніяких домовленостей» та має «таємні концтабори».

У випадку з Лусваргі Рибін заявляє, що працює безкоштовно, тобто «про боно».

Зазвичай адвокат стверджує, що його фонд існує «виключно на пожертви».

У випадку із захистом ГРУшників Єрофєєва та Алєксандрова, Рибін кілька разів міняв свої «покази». Спочатку говорив, що його найняло російське консульство, однак пізніше від своїх слів відмовився та заявив, що «отримав листа від дружин заарештованих».

Варто нагадати, що в результаті активної діяльності Рибіна російський спецназівець Євген Єрофєєв офіційно відмовився від будь-яких послуг цього адвоката та продовжував користуватися захистом українського державного захисника Оксани Соколовської, про що у свій час інформувала ТСН.

Маніпуляція “Глобу”

Повертаючись до програми «Fantástico» та бразильської мережі «Globo».

У бразильському суспільстві «Globo» характеризується, як «нечесне ЗМІ із абсолютною відсутністю неупередженості та постійним бажанням втручатися у державні справи».
Одна з популярних народних «кричалок» у Сан-Паулу проти ідеологічно забарвлених та маніпулятивних репортажів «Глобу»: «Народ не блазень – баста мережі “Глобу”!»

Сюжет програми «Fantástico», в якому використано відео «Новинарні» з печерського райсуду, акцентує велику увагу на тому, що на судовому засіданні Рафаел «перебував у клітці» – хоча пізніше пояснює глядачам, що це є звичайною практикою багатьох українських судів.

Прикладом явної маніпуляції бразильською громадською думкою є фраза, що намагається зобразити Лусваргі імовірно лише «інструктором» сепаратистів, а не активним найманцем терористом: «Рафаел показував в інтернеті навчання (sic!) в Україні» (Rafael exibia na Internet os treinamentos na Ucrânia, таймінг 2:00).

Водночас репортаж зовсім не згадує ані про нацистські переконання свого «героя», ані про його заяви в інтервʼю про вбивство чотирьох українських військових.

Бразильський адвокат Рафаела Роберту Марінью (Roberto Marinho), який захищав бойовика після його арешту у справі насильницьких протестів під час чемпіонату світу з футболу 2014 року, ще раз розповідає про загально відомі речі – від тяжіння свого клієнта до «військової тематики» до його бажання «допомогти народу», не уточнюючи, якому саме.

Твердження, нібито Рафаел зізнався у своїх «злочинах під тортурами», в репортажі «Fantástico» подано з посиланням на «нового українського адвоката» бразильського бойовика, який заявляє досить таки дивні речі.

Валентина Рибіна програма «Fantástico» представляє як «власника адвокатської контори, який захищає увʼзязнених [в Україні] іноземців».
Він говорить бразильському каналу таке: «Прокурор [на процесі] був українцем, суддя є українкою, перекладачка була найнята українським урядом, навіть офіційний адвокат представляє уряд, тому Рафаел був засуджений до цього жахливого вироку».

Валентин Рибін також заявляє, що його клієнт «був змушений зізнатися в цих злочинах, тому що він був підданий тортурам та постраждав у в’язниці» (таймінг 4:45).

Насправді це не відповідає дійсності. Адже, як повідомляв прокурор Вовк, Лусваргі визнав свою провину майже одразу після арешту, перебуваючи в СІЗО СБУ, і пішов на співпрацю зі слідством. До цього спонукала велика кількість свідчень участі бразильського найманця у війні проти України на боці бойовиків – десятки відеозаписів на YouTube, військовий квиток «ДНР», наказ про нагородження за «відмінне виконання завдань командування ЗС ДНР», «благословення святителя московського Філарета на війну в Україні», виписка з 1-ї військової лікарні «ДНР» щодо лікування після отримання поранення, отриманого під час бойових дій.

Читайте більше:
Суд Лусваргі: війна, вина, каяття і каторга

При цьому Рафаел не висловлював жодних нарікань на утримання в СІЗО СБУ і під час засідання Печерського суду висловлював бажання, аби його перевели з Лук’янівського СІЗО, не йому нібито двічі погрожували й давали стусанів, назад в СБУ.

Бразильські журналісти як доказ побиття Лусваргі подають фото невідомого походження із невказаною датою, на якому в бойовика опухле обличчя:

Фото опухлого Лусваргі, що фігурує в сюжеті “Глобо”

Як повідомив у коментарі «Новинарні» прокурор Ігор Вовк, це фото було зроблене через кілька годин після затримання в аеропорту «Бориспіль» 6 жовтня 2016 року.

«Оскільки він (Лусваргі) чинив опір під час затримання, тому, можливо, на обличчі є ознаки певного фізичного впливу», – сказав представник обвинувачення.

При цьому слід зазначити, що власне на суді 25 січня – після того як Лусваргі щойно провів у Лук’янівському СІЗО кілька днів і, за його словами, буцімто двічі був битий невідомими людьми (зокрема сусідами в камері) – його вигляд не мав ознак тортур.

У клітці перебував і з журналістами спілкувався звичайного вигляду чоловік, без жодних слідів побоїв, який не показував наслідків тортур – які, за логікою, мали передувати суду і зізнанню бразильця на суді.

Лусваргі на суді

Також слід наголосити, що прокурор Ігор Вовк, із самого початку запропонував «не досліджувати основні письмові докази як такі, що не оскаржуються обвинуваченим». І, як відомо, Лусваргі та його державний адвокат Максим Герасько з цим погодилися. А така процедура передбачає, що в апеляції не можна буде заперечувати жодну обставину злочину, викладену стороною обвинувачення і підтверджену Лусваргі.

У самому кінці сюжету Рибін розказує, що взявся за справу Рафаела вже після його засудження (25 січня 2017 року) та каже, що зустрічається з Лусваргі 3-4 рази на тиждень, обговорюючи, «як скасувати [вже прийняте] рішення» (таймінг 6:15).
Він обіцяє подати апеляцію (яку збирався подавати й Герасько) та присягається перед своїми працедавцями та глядачами: «Ми зробимо все, аби Рафаел повернувся у Бразилію».

Така «відданість справі» Рибіна, поєднана з небажанням самого Лусваргі бути обміняним у «ДНР», може означати, що його доля, можливо, вже була вирішена московськими кураторами. А саме – було прийняте рішення зробити все можливе, аби Рафаел, який пішов на співпрацю з СБУ, нарешті перестав базікати.
* * *

Нагадаємо, бразильський легіонер терористичних організацій “ДНР/ЛНР” Рафаел Маркес Лусваргі – прибічник сталінізму, нацизму та російського євразійства – був затриманий по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” із Бразилії 6 жовтня 2016 року.

Новинарня” вирахувала його перша:
Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла,
затриманий у “Борисполі”

“Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до бандформування «Вікінг». Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту”, – інформувала СБУ після затримання.
Бойовик на суді визнав ці факти, а також участь батальйоні “Призрак” Мозгового, “козачих” терористичних підрозділах на Луганщині та “регулярній армії ДНР”.

За деякими даними, оперативники СБУ виманили Лусваргі з бразильських “канікул” обманом від імені третіх осіб, спокусивши роботою в галузі безпеки морських перевезень в “проросійській” Одесі.
Компанія “Омега”, яка запросила його на роботу, оплатила терористові квиток в один кінець в Україну.

Рафаеля Маркуса Лусваргхі засуджено за обвинуваченням у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України – відповідно,  “…участь у терористичній групі чи терористичній організації” (санкція – від 8 до 15 років ув’язнення) та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань” ( від 3 до 8 років).

Читайте розслідування “Новинарні“:
12 найманців з-за океану. Портрети бразильських терористів на Донбасі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна