Порошенко зв’язався з новим президентом Болгарії та зі словаком

 

У четвер, 2 лютого, президент Петро Порошенко провів телефонні розмови з колегами із Болгарії та Словаччини.

Зокрема, лава держави привітав президента Республіки Болгарія Румена Радєва з вступом на найвищу державну посаду.

Порошенко проінформував його щодо ескалації ситуації на Донбасі, спричиненої постійними обстрілами Авдіївки з боку російських бойовиків.

“Румен Радев висловив підтримку Україні та погодився з важливістю негайного припинення вогню для відновлення інфраструктури в Авдіївці”, – інформує прес-служба Банкової.

“Петро Порошенко відзначив послідовну підтримку, яку Болгарія надає Україні в питанні захисту територіальної цілісності та протидії російській агресії. Він висловив сподівання, що новий президент Болгарії продовжить цю політику, зокрема в контексті збереження санкцій ЄС стосовно Росії до повного відновлення суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах.
Було досягнуто домовленості щодо подальшої координації дій двох країн з метою активізації процесу європейської інтеграції України та посилення співпраці з НАТО”, – зазначає прес-служба АП.

також президенти обговорили окремі актуальні питання двосторонніх торговельно-економічних відносин та зміцнення співпраці у галузі енергетичної безпеки.
Були розглянуті можливості проведення наступного засідання Спільної українсько-болгарської міжурядової комісії з економічного співробітництва. Сторони також порушили питання подальшої реалізації проекту реконструкції автодороги Одеса-Болград-Рені до Болгарії.

Глава держави запросив Радєва здійснити офіційний візит до України у зручний для нього час. “Запрошення було з вдячністю прийнято”, – інформує АП.

Варто зазначити, що соціаліст Радєв притримується російської орієнтації, зокрема заявляв про потребу для ЄС “реально” ставитися до проблеми приналежності Криму.

Також Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Словаччини Андреєм Кіскою.
Сторони обмінялися думками з важливих питань порядку денного двосторонніх відносин та міжнародного співробітництва.
Глава держави подякував словацькому лідеру за послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Президент України повідомив про погіршення безпекової ситуації на Донбасі. “Російські бойовики обстрілюють Авдіївку, не даючи можливості відновити електропостачання. Світ має бути активнішім у тиску на Росію, щоб припинити вогонь”, – сказав Порошенко.
Він наголосив на важливості дотримання режиму санкцій ЄС проти Росії до повного виконання нею взятих на себе зобов’язань в рамках Мінського процесу.

“Андрей Кіска запевнив у підтримці України і висловився за негайне припинення вогню”, – інформує АП.

В контексті взаємодії двох країн на євроінтеграційному напрямку були обговорені питання участі Словаччини в процесі реформування української економіки, співпраця в енергетичній сфері. Окрему увагу було приділено підтримці словацькою стороною впровадження Євросоюзом безвізового режиму для громадян України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна