На Донеччині до 90-річчя Олекси Тихого не встигли організувати 50-кілометровий проспект його імені

До 90-річчя українського правозахисника, дисидента Олекси Тихого на Донеччині не встигли завершити організаційні роботи щодо створення 50-кілометрового проспекту його імені з наскрізною нумерацією будинків.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на Павла Островського, регіонального координатора руху “Сильні громади”.

90 років з дня народження визначного уродженця Донеччини Олекси Тихого виповнилося 27 січня.
Спроба створення єдиного проспекту, який проліг би через Костянтинівку, Олексієво-Дружківку, Дружківку, Краматорськ та Слов’янськ, триває ще з весни 2016 року, коли голова Донецької ОДА Павло Жебрівський – прихильник та один з ініціаторів проекту – закликав місцеву владу в зазначених містах завершити таку роботу.

У містах відбуваються громадські обговорення й голосування щодо перейменування. Зокрема, як писала “Новинаря”, 28 вересня міська рада Дружківки проголосувала за перейменування вулиці Московської на проспект Олекси Тихого.
Станом на кінець вересня 2016 року окремі топоніми для створення єдиного проспекту Тихого були перейменовані в Слов’янську, Краматорську, Олексієво-Дружківці, Дружківці.

Як розповів “НовинарніПавло Островський 27 січня, проект “ще в процесі”.

“В Костянтинівці ще не перейменували свою частину. Хоча там громадські слухання надали на це згоду”, – каже громадський активіст.

Островський називає такі етапи, які ще слід пройти:

  • рішення міськради Костянтинівки про перейменування;
  • перейменування вулиці Танкістів в Краматорстку;
  • перейменування вулиці Криворізької в Слов’янську;
  • створення наскрізної нумерації.

“Виконання пунктів 2, 3 бачу можливим після виконання пункту 1, виконання пункту 4 – після виконання 1, 2, 3”, – каже один з ініціаторів проекту.

За його словами, остаточне рішення про наскрізну нумерацію будинків на магістралі завжовжки 50 км має ухвалювати Донецька обласна держадміністрація, паралельно залучаючи місцеві ради.

Голова ДонОДА Павло Жебрівський, який підтримує й стимулює проект, 27 січня написав у “Фейсбуці” пост про ювілей Олекси Тихого, але при цьому не згадав про стан справ зі створенням проспекту його імені.

“Нині 90 років з дня народження Олекси Тихого. Він, уродженець Донеччини (народився 1927 року на хуторі Їжівка Краматорського району, загинув у травні 1984-го в тюремній лікарня міста Перм – “Н”), є одним із найяскравіших представників українського руху опору другої половини ХХ століття. Філософ, правозахисник, педагог, публіцист, член-засновник Української групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Вперше заарештований у 1948 році за критику радянської виборчої системи. Перший тюремний термін отримав у 1957 році за те, що виступив із протестом проти вводу радянських окупаційних військ до Угорщини. Загалом відбув у тюрмах і концтаборах майже 15 років. Помер від виснаження та хвороб у радянській в’язниці в травні 1984. Був людиною залізної волі, рідкісної толерантності, доброзичливості й виняткової терпимості”, – написав Жебрівський.

“Життєвий подвиг Олекси Тихого та його побратимів, з Донеччини, Луганщини та Приазов’я – Василя Стуса, Івана і Надії Світличних, Миколи Руденка, генерала Петра Григоренка – є промовистою відповіддю усім тим, хто ще сумнівається що Донеччина – це правдешня Україна”, – зазначив голова ОДА й ВЦА.

“Я постійно наголошую, що саме представники дисидентського, правозахисного середовища сформували модерну українську національну ідею, в основі якої є ідея прав людини, базована на Загальній декларації прав людини”, – наголосив Жебрівський.

“Сьогодні на лінії фронту наші бійці ціною свого життя тримають фронт проти безтями і хаосу. Олекса Тихий у другій половині минулого століття разом із малою горсткою дисидентів також тримали фронт Честі і Гідності українства. Пам’ятаймо про це!
Світла пам’ять Олексі Тихому! Світла пам’ять усім борцям за волю України!” – заявив Павло Жебрівський.

Читайте також:

На Донеччині з’явилися вулиці Мазепи, Шептицького, Українських воїнів, Червона Рута. ПОВНИЙ СПИСОК

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна