У день 40-річчя Гельсінської групи Порошенко пообіцяв дисидентам місце в підручниках

 

Президент Петро Порошенко зустрівся з відомими українськими правозахисниками – засновниками та членами Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод (Українська Гельсінська група) з нагоди 40-річчя створення цієї правозахисної організації, яке відзначається 9 листопада. Про це повідомляє прес-служба Банкової.

Глава держави відзначив, що справа правозахисників у питаннях відстоювання української державності сьогодні не втрачає актуальності. “Зараз Україна проходить одне з найважчих випробувань у своїй історії”, – сказав він.

Учасники зустрічі – Левко Лук’яненко, Микола Горбаль, Василь Овісєнко, Мустафа Джемілєв, Йосиф Зісельс, Олесь Шевченко та інші – звернулися до президента з пропозиціями щодо вдосконалення системи національного виховання молоді, гідного вшанування пам’яті українських правозахисників-дисидентів, реабілітації тих борців за волю України, які за збігом історичних обставин не отримали такого визнання, продовження процесу подальшої декомунізації та дерусифікації українського інформаційного простору, підсилення ролі громадянського суспільства та реформування політичної системи.

Президент наголосив на важливості відновлення історичної справедливості та донесення історичної правди про борців за волю та незалежність України в часи тоталітарного радянського режиму.

“На переконання глави держави, повернення правдивої інформації в підручники з історії України про борців за незалежність нашої держави необхідно зробити негайно. Він повідомив, що Міністерство освіти і науки вже здійснює підготовку цих змін”, – ідеться в повідомленні.

Порошенко підтримав звернення правозахисників щодо необхідності внесення змін в навчальні програми закладів освіти з метою “повного та правдивого висвітлення ролі українських правозахисників в процесі відновлення української незалежності”.
Він також запевнив присутніх у своїй готовності ініціювати відповідні зміни як на рівні Кабінету Міністрів України, так й на рівні обласних державних адміністрацій щодо збільшення бюджетних витрат на матеріальну допомогу (іменні стипендії президента України) українським правозахисникам-дисидентам та гідного вшанування їх ролі в історії незалежної України.

“Від щирого серця хотів би сказати кожному з вас величезне дякую, бо як на мене – в моїх очах учасники Гельсінські групи були і є справжні герої. На моє глибоке переконання є надзвичайно важливо, що ваш внесок у відновлення української незалежності ми обов’язково відзначили і запам’ятали”, – додав Петро Порошенко.

Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод посідає в історії українського визвольного і правозахисного руху визначне місце. Її діяльність разом із іншими чинниками привела Україну до незалежності, сприяла розбудові правової держави і розвитку громадянського суспільства, що відповідає волелюбному духові Українського народу і букві міжнародних правових актів.

1 квітня 2004 року (у день смерті засновника УГГ Миколи Руденка) була заснована Асоціація правозахисних організацій – Українська гельсінська спілка з прав людини. Її метою є реалізація та захист прав людини й основних свобод через сприяння практичному виконанню гуманітарних статей Прикінцевого акта Гельсінської наради з безпеки і співробітництва в Європі 1975 року, інших прийнятих на його розвиток міжнародних правових документів, а також усіх інших зобов’язань України у сфері прав людини та основних свобод. Асоціація є правонаступницею Української громадської групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Сьогодні представниками Асоціації є 30 правозахисних організацій.

Цифрами про Українську гельсінську групу за часів СРСР:

  • 49 осіб налічувала Українська гельсінська група;
  • 30 меморандумів, декларацій, маніфестів, звернень та інформаційних бюлетенів оприлюднила Українська гельсінська група до кінця 1980-х років;
  • 5 життів правозахисників віддала Українська гельсінська група у протистоянні із радянською тоталітарною системою;
  • 550 років сукупно провели діячі групи в таборах, колоніях, в’язницях, засланні, психіатричних лікарнях.

Читайте також:
Донеччина завершує створення 50-кілометрового проспекту Олекси Тихого на чотири міста

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна