ПАРЄ ухвалила резолюцію щодо захисту журналістів, закликавши Кремль звільнити Сущенка

 

Парламентська асамблея Ради Європи надвечір у вівторок, 24 січня, підтримала резолюцію “Напади на журналістів та свобода ЗМІ в Європі”, автором проекту якої є український депутат Володимир Ар’єв.
За ухвалення документа проголосувало 110 депутатів, 15 голосів – проти, 9 утрималися, передає “Новинарня” з посиланням на “Європейську правду”.

Резолюція зокрема закликає російську владу звільнити журналіста “Укрінформу” Романа Сущенка, арештованого через підозри у шпигунстві, а також зняти звинувачення на адресу кримських журналістів, звинувачених у сепаратизмі через згадку про незаконну анексію Криму.

Крім того, документ містить критику та рекомендації на адресу влади Туреччини, Угорщини, Грузії, Польщі, Греції, а також зауваження про те, що в Білорусі практично відсутня свобода слова.

Під час обговорення резолюції від представників вірменської делегації звучали звинувачення на адресу Володимира Ар’єва через критику щодо окупованого Вірменією Нагорного Карабаху та через відсутність ключових критичних зауважень на адресу Азербайджану.

За підсумками дискусії до документу додали вимоги та додаткові претензії на адресу Азербайджану.
Водночас ПАРЄ не підтримала пропозиції вірменських депутатів щодо пом’якшення формулювань щодо територій, підконтрольних Єревану.

Також Асамблея пом’якшила низку формулювань документу щодо тиску на ЗМІ в Грузії, однак зробила жорсткішими формулювання щодо Польщі.

Ухвалений документ не містить претензій на адресу України, натомість відзначає реформи в медіасфері, здійснені Києвом, зазначає “ЄП”.

Як відомо, 2 жовтня 2016 року паризького кореспондента агенції “Укрінформ” Романа Сущенка, який­ прибув до Росії у приватних справах, затримали в Москві й звинуватили у шпигунстві. Його випадково виявили громадські ревізори в СІЗО.
У Федеральній службі безпеки РФ заявили, нібито Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. МОУ назвало ці заяви брехнею.
В “Укрінформі” називають неправомірними затримання й звинувачення у “шпигунстві” на адресу Романа Сущенка – журналіста з багаторічною бездоганною професійною репутацією, акредитованого в одній із найвпливовіших країн Євросоюзу.
Лефортовський суд Москви заарештував Сущенка на 2 місяці й потім продовжив термін арешту до кінця січня 2017 року.

Читайте також:
Французька дипломатія долучиться до звільнення Сущенка, – адвокат

Читайте також:

Генсек Ради Європи у щорічному виступі не помітив війну на Донбасі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна