Арешт Сущенка продовжили до кінця січня. Реакція МЗС, адвоката і міжнародних структур

 

Лефортовський суд Москви продовжив на два місяці арешт незаконно затриманому журналісту “Укрінформу” Роману Сущенку. Про це, як передає “Новинарня“, повідомив у “Твіттері” адвокат Марк Фейгін.

“Лефортовський суд продовжив арешт Роману Сущенку до 30 січня 2017 року”, – написав він.

Відтак адвокат шукає варіанти обміну Сущенка на затриманих в Україні агентів РФ.

“Вже зрозуміло, що ані знімати надумані звинувачення, ані відпускати журналіста Москва не збирається. Водночас РФ досі не відповіла на жодне з питань, що викликав у світової спільноти незаконний арешт журналіста, одностайно розцінений дипломатами і правозахисниками як грубе порушення міжнародного права.
ФСБ завзято імітує “слідчі дії” з “українським шпигуном”, а світова преса не сумнівається, що РФ використовує “справу Сущенка” як наочну демонстрацію того, що путінський режим міркуваннями здорового глузду не зупинити”, – ідеться в матеріалі агенції “Укрінформ”, власкором якої у Франції є Сущенко.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням Лефортовського райсуду продовжити на два місяці арешт Романа Сущенка.
Про це повідомила прес-служба МЗС.

“Сприймаємо відмову російського суду задовольнити клопотання про зміну запобіжного заходу для українського журналіста на непов’язаний з триманням під вартою та проведення судових слухань у закритому режимі як яскравий доказ упередженості розгляду його справи та її політичної вмотивованості. Діючи протиправними методами, російська влада чинить свідомий тиск на незаконно утримуваного Романа Сущенка, його близьких та колег по журналістському цеху”, – йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

“Міністерство закордонних справ України вимагає від Російської Федерації негайно припинити цю режисовану та змонтовану “кримінальну справу”, звільнити Романа Сущенка, як і решту українських громадян, що стали заручниками триваючої агресивної політики РФ проти України, та повернути їх на Батьківщину”, – наголосили у Міністерстві.

У Міжнародній федерації журналістів (IFJ) висловили обурення через незаконне продовження тримання під вартою у Росії власного кореспондента “Укрінформу” в Парижі Сущенка.
Про це в коментарі власному кореспонденту “Укрінформу” у Брюсселі заявив президент виконавчого комітету Міжнародної федерації журналістів Філіп Лерус.

“Ми підтримуємо Романа Сущенка і висловлюємо протест у зв’язку з його незаконним ув’язненням російською владою”, – наголосив президент IFJ.

Він висловив переконання, що на захист Романа повинні активніше виступити і російські журналісти, які дотримуються європейських принципів у своїй професійній діяльності.

Рада Європейського альянсу інформаційних агентств (European Alliance of News Agencies – EANA) висловила стурбованість продовженням арешту Сущенка та повторно звернулася до російської влади із закликом звільнити його, якщо переконливі докази вини не будуть представлені.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін планує порушити питання звільнення українських політв’язнів, які утримуються в Росії, зокрема журналіста Укрінформу Романа Сущенка під час міністерських зустрічей Україна-НАТО і Україна-ОБСЄ.
Про це він заявив на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом.

“Я планую підняти питання звільнення політв’язнів під час найближчих контактів з багатьма колегами, зокрема під час міністерської зустрічі Україна-НАТО і Україна-ОБСЄ і зробити питання звільнення політв’язнів основним і під час виступів, і під час контактів”, – сказав Клімкін.

У відповідь на прохання журналістів прокоментувати сьогоднішнє рішення Московського суду щодо продовження терміну арешту Роману Сущенку ще на два місяці, Клімкін зауважив, що давно зробив за правило не коментувати рішення російських судів.

“Я вважаю, що всі рішення, які російські суди приймають щодо наших політв’язнів, не мають під собою юридичної основи. Це стосується і цього рішення”, – зауважив Клімкін.

Він додав, що Міністерство закордонних справ буде послідовно боротися за звільнення всіх українських політв’язнів. Водночас він зазначив, що ми розуміємо, що вирішення цих питань лежить у політичній площині.

“Тому нам так потрібна допомога з боку міжнародних партнерів”, – наголосив міністр закордонних справ.

Читайте також:
Сущенко написав листа Порошенку і просить опіки священика УПЦ КП

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна