Сущенко написав листа Порошенку і просить опіки священика УПЦ КП

 

Український журналіст Роман Сущенко, незаконно ув’язнений в СІЗО “Лефортово”, написав листа до президента Петра Порошенка. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на адвоката Сущенка Марка Фейгіна.

“Сподіваюся, я зможу передати його (листа) за призначенням”, – сказав Фейгін в інтерв’ю агентству “Укрінформ”, журналістом якого є Сущенко.

Зазначається також, що Роман Сущенко написав дві заяви – керівництву СІЗО №2 та слідчому Крекову – з проханням про його відвідини ієромонахом Меркурієм (Скороходом), кліриком Богородської єпархії УПЦ Київського Патріархату.

“Розраховуємо, що йому буде дозволено здійснювати духовну опіку. Тим більше, що право на це Романові Сущенку, особі з іноземним громадянством, гарантовано законом”, – сказав Марк Фейгін.

“В російській пенітенціарній системі взагалі заохочується відвідування затриманих і ув’язнених священиками. Щоправда, це переважно представники Російської православної церкви. Але якщо Роман Сущенко належить до іншої конфесії, то він має право на відвідини саме її представника, який також готовий до цієї зустрічі”, – зазначив адвокат.

Марк Фейгін також повідомив “Укрінформу”, що зустрічався з представниками французького консульства у Москві з приводу визволення Сущенка.

“Обговорювали деталі майбутньої поїздки в Париж у «справі Сущенка». Візит пройде 29 листопада – 3 грудня. Ряд важливих зустрічей вже намічений – з французьким омбудсменом, з «Репортерами без кордонів», іншими правозахисними організаціями. Доузгоджуются деталі відвідин МЗС Франції. Ми дуже зацікавлені у зустрічах в Єлисейському палаці (резиденція президента)… На всі важливі зустрічі ми будемо ходити разом з дружиною мого підзахисного Анжелікою Сущенко. Нагадаю також, що у всіх цих обговореннях ми отримуємо допомогу від Міністерства закордонних справ України”, – повідомив адвокат Фейгін.

“Ми повинні залучити до цього процесу французьке керівництво. Адже воно зовсім не стороннє у ситуації, яка має місце. Якщо журналіст-міжнародник [Сущенко] шість років перебував у Парижі і на момент арешту мав французьку акредитацію, то Франція втягнена до цієї справи.
Наше завдання – вивести цю справу на вищий рівень, щоб президент і міністр закордонних справ Франції безпосередньо звернулися до Кремля, до своїх конфідентів, Путіна та Лаврова, з вимогою звільнити незаконно затриманого журналіста”, – заявив Фейгін.

Читайте також:
Арештований ФСБ журналіст Сущенко писав під псевдо Рон Височанський. МЗС стало на зихист

За його словами, обмін Сущенка цілком можливий.

адвокат Марк Фейгін

адвокат Марк Фейгін

“Моя поїздка до Києва показує, що всі умови для цього є. Як я розумію, потрібні особи для обміну є. Я не можу назвати їхніх прізвищ, не маю точної інформації, якою мірою зацікавлена в їхньому обміні Москва. Але з усіх бесід, спілкувань у Києві я виніс тверде переконання, що обмін можливий”, – підкреслив Марк Фейгін.

Водночас він визнав, що російське керівництво вийшло з усіх переговорних майданчиків щодо України, зайняло глуху позицію. “Таке враження, що у Кремлі дуже окрилені перемогою Трампа, а також іншими своїми політичними маневрами, у тому числі електорального плану”, – сказав російський адвокат.

“У цій ситуації ми сподіваємося, що французька сторона скористається своєю можливістю прямих переговорів з Кремлем. Якщо вони проявлять наполегливість у спілкуванні з Володимиром Путіним, якщо зуміють домогтися від нього розуміння ситуації та якоїсь виразної обіцянки, домовленості щодо подальшої долі затриманого журналіста, то шанси на звільнення Сущенка зростуть у багато разів”, – зазначив Фейгін.

Він додав, “нещодавнє затримання в Туреччині французького журналіста має зробити ситуацію більш зрозумілою для Франції” (Олів’є Бертрана затримали 11 листопада у турецькому місті Айнтап через те, що він взяв інтерв’ю у сирійських біженців без дозволу влади; 14 листопада було прийнято рішення депортувати його з Туреччини).

Читайте також:
Адвокат Фейгін: Сущенка здав ФСБ друг сім’ї

Нагадаємо, 30 вересня ФСБ Росії затримала в Москві українського журналіста “Укрінформу” Романа Сущенка за підозрою в шпигунстві. У російській спецслужбі вважають, нібито Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. В ГУР причетність Сущенка до відомства назвали “фейком”.
До затримання Роман тривалий час жив за кордоном, був кореспондентом у Франції. В Укрінформі назвали затримання в РФ Сущенка спланованою провокацією.
МЗС України закликало міжнародну спільноту посилити тиск на Росію через арешт журналіста.
Роман Сущенко залишається в московському СІЗО “Лефортово”.

Читайте також:
Московський суд відхилив апеляцію на арешт журналіста Сущенка

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна