Арештований ФСБ журналіст Сущенко писав під псевдо Рон Височанський. МЗС стало на зихист

 

Спеціальний кореспондент агенції “Укрінформ” Роман Сущенко, який останні шість років працював у Парижі і якого співробітники ФСБ Росії затримали минулої п’ятниці в Москві за підозрою у шпигунстві, співпрацював з низкою українських ЗМІ під псевдонімом Рон Височанський. Це засвідчує сторінка Рон Высочанский у “Фейсбуці”.

Те, що даний акаунт належить саме Романові Сущенку, підтверджує світлина, на якій спецкор “Укрінформу” бере коментар в учасниці антиросійської акції, організованої українською діаспорою в Парижі, зазначає “Україна молода”.
Місце роботи журналіста, вказане в профайлі – агентство “Укрінформ”.

Пошук у мережі інтернет підтверджує, що автор Рон Височанський писав статті, огляди та інтерв’ю для таких видань, як “Дзеркало тижня”, “Газета 24”, співпрацював із фондом “Демократичні ініціативи”, знімав для сайту “Лівий берег” тощо.

Сайт “Укрінформ” засвідчує, що Роман Сущенко – справді журналіст цього агентства писав для видання під своїм справжнім іменем. Останній наразі його матеріал датований 29 вересня.

Серед друзів Рона Височанського – чимало відомих в Україні журналістів, багато з них спеціалізуються на міжнародній тематиці або висвітлюють події в зоні АТО, зокрема спецкор агенції УНІАН у Москві Роман Цимбалюк, редактор “Європравди” Сергій Сидоренко та ін.

Нагадаємо, що Роман Сущенко прибув до Москви з Парижа в приватних справах минулої п’ятниці. Рідні не знали про його затримання дві доби, аж доки у московському СІЗО “Лефортово” журналісти виявили російські правозахисники, які перебували там із плановою перевіркою умов утримання арештованих.
На той момент Роман вже був таємно арештований на два місяці Лефортовським судом Москви з подачі ФСБ Росії.

Федеральна служба безпеки Росії вважає Романа Сущенка кадровим офіцером Головного управління розвідки Міноборони України у званні полковника. Журналіста звинувачують у шпигунстві (стаття 276 КК РФ).

Офіційний Київ називає ці обвинувачення фейком та вимагає від Москви негайно звільнити журналіста.

Росія натомість навіть не допускає до затриманого українського консула.

У Міністерстві закордонних справ України висловили рішучий протест у зв’язку із безпідставним затриманням у Москві 30 вересня 2016 року органами ФСБ РФ громадянина України, власного кореспондента національного інформаційного агентства “Укрінформ” у Франції Романа Сущенка.

“Ми глибоко обурені тим, що українського журналіста, який прибув на територію Російської Федерації з метою відвідати близьких родичів, російська влада затримала за надуманим звинуваченням у «шпигунстві».

Розглядаємо це як черговий крок у цілеспрямованій політиці Російської Федерації використання українців, які опиняються в руках її органів влади, у якості політичних заручників у своїй гібридній агресії проти нашої держави.

Те, що за своєю професійною діяльністю та життєвими принципами Роман Сущенко є людиною, яка відстоює об’єктивність і свободу слова, лише доводить, що офіційна Москва веде війну не лише проти України, але й проти всього демократичного світу, для якого права людини і свободи є фундаментальними цінностями”, – ідеться в заяві МЗС.

“Вимагаємо від Російської Федерації забезпечення дотримання прав українця, негайного допуску консульських посадових осіб України до утримуваного відповідно до взятих на себе Росією міжнародно-правових зобов’язань, а також його невідкладного звільнення і безперешкодного повернення неушкодженим на Батьківщину”, – сказано у відозві.

МЗС України звертається із закликом до міжнародного співтовариства, зокрема ООН, ОБСЄ, Ради Європи та усіх авторитетних правозахисних організацій не залишатися осторонь кричущого свавілля з боку Російської Федерації та посилити спільні зусилля для якнайшвидшого припинення Москвою порушень прав людини і тиску на незалежних журналістів.

Нагадаємо, в інтернеті з’явилося відео затримання журналіста “Укрінформу” Романа Сущенка. У кадрі видно, як на нього надягають наручники і ведуть в невідомому напрямку.

Читайте також:
В Кремлі назвали затримання українського журналіста
“звичайною роботою спецслужб”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна