Обама помилував інформатора WikiLeaks

 

За два дні до відходу з посади президент США Барак Обама пом’якшив вирок інформатору WikiLeaks Челсі Меннінг (раніше – Бредлі Меннінг), яка відбуває 35-річний термін за публікацію секретних документів Пентагону.

“Челсі Елізабет Меннінг. Пом’якшення покарання: тюремний термін закінчиться 17 травня 2017 року”, – йдеться в постанові Білого дому, про яку інформує канал АВС.

Без помилування 29-річний трансгендер мав би бути звільнений лише у 2045 році.

Як відомо, рядовий армії США Бредлі Меннінг був заарештований в Іраку у травні 2010 року. В ході слідства він визнав, що передав сайту WikiLeaks сотні тисяч доповідей американських дипломатів про інциденти на фронтах війни в Афганістані та Іраку, інші депеші Держдепартаменту США, досьє на ув’язнених у Гуантанамо, відео ударів ВПС США з повітря, в результаті яких загинули мирні жителі та ін.
Секретні документи Меннінг виносив на звичайному CD. Цей витік став причиною глобального дипломатичного скандалу.

У 2013 році Меннінг був засуджений до 35 років позбавлення волі за розголошення засекреченої державної інформації. Крім того, його позбавили звання і звільнили зі збройних сил.
Військова прокуратура США наполягала на ув’язненні терміном 60 років та штрафі у 100 тисяч доларів.

Уже після арешту Бредлі заявив, що він транссексуал і завжди почувався жінкою. У серпні 2013 року Меннінг оголосив про зміну статі з чоловічої на жіночу та змінив ім’я на Челсі.
У лютому 2015 Меннінг отримала дозвіл на проходження гормональної терапії. Такий дозвіл ув’язненому було надано вперше в історії США; причиною цьому став високий ризик самогубства Меннінг.

Керівництво сайту WikiLeaks прокоментувало пом’якшення вироку для свого інформатора з боку влади США.
“ПЕРЕМОГА: Обама пом’якшив вирок Челсі Меннінг з 35 років до 7. Зараз дата звільнення – 17 травня”, – йдеться в повідомленні WikiLeaks в мікроблозі у “Твіттері

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна