Заступник голови УНА-УНСО Карпюк загубився в Росії на етапі у Владимирський централ

 

Український політв’язень Микола Карпюк, якого суд у Чечні засудив до 22 з половиною років ув’язнення, досі не етапований у Володимирську колонію, де йому належить відбувати термін.
Про це повідомив адвокат Ілля Новіков на своїй сторінці в соцмережі.

Новіков нагадав, що процес етапування почався ще 5 грудня, коли був підписаний документ про переведення Карпюка з колонії Грозного до Володимирського УФСВП (управління федеральної служби виконанні покарань).

Адвокат зазначив, що 26 грудня його підзахисного відправили з Іжевська (Удмуртія) під Володимир, але до місця призначення Карпюк ще не доставлений.
Новіков особисто переконався в цьому, з’їздивши у виправний заклад.

“Це означає, що ще як мінімум два тижні, до кінця новорічних канікул у Росії, ми не будемо знати, де Карпюк і що з ним”, – зазначив Новіков.

Інший українець, засуджений разом із Карпюком – Станіслав Клих – наразі він очікує етапування до установи виконання покарань.
Українсський омбудсман Валерія Лутковська днями попросила свою колегу з РФ Тетяну Москалькову розглянути можливість направлення Клиха до установи, яка розташована якомога ближче до кордону з Україною, щоб родичі могли відвідувати його.

Читайте також:
Карпюк і Клих просять перевести їх в українську тюрму

Політв’язень Станіслав Клих збожеволів у чеченській тюрмі, – правозахисниця

Верховний суд РФ підтвердив вироки Карпюку й Клиху. Відкрилася можливість обміну

Як відомо, в березні 2014 року на кордоні з Чернігівщиною російськими прикордонниками з ФСБ був затриманий заступник голови Української національної асамблеї Микола Карпюк, який прямував до Москви для політичних переговорів щодо розв’язання кримської кризи.

Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації – в місті Орел, коли він, український журналіст, екс-член УНА-УНСО, приїхав у гості до вагітної дівчини.

Тривалий час в Україні нічого не знали про місце їх перебування. Чоловіків піддавали тортурам і надалі переховували, щоб зійшли сліди катувань.
Обвинувальні свідчення проти них під тиском дав інший українець, Олександр Малофєєв.

26 травня 2016 року суд у Чечні засудив Карпюка до 22 з половиною років, Клиха – до 20 років ув’язнення. Українці підписали заяву про подачу апеляції на вирок.

Перед цим, 19 травня, у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців виннимив участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті обвинувачень також у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями.

Повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби. Про ознаки його психічного розладу говорили ще навесні 2016 року.

Російський правозахисний центр “Меморіал” дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. “Меморіал” визнав їх політв’язнями.

Читайте також:
Ув’язнений у Росії українець Карпюк готовий написати прохання про помилування

МЗС України вимагає від держави-агресора негайно звільнити політв’язнів Карпюка і Клиха

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна