Після візиту до кримських татар у СІЗО Сімферополя омбудсмани України й РФ побували в Миколаєві у дезертирів

 

Офіс уповноваженого Верховної Ради України з прав людини наголошує на порушенні прав і свобод кримських татар, яких утримує у Сімферопольському СІЗО окупаційна влада Криму в так званій “справі 26 лютого”.
Як інформує “Новинарня“, про це на своїй сторінці в соцмережі повідомив керівник секретаріату омбудсмана Богдан Крикливенко, після того як омбудсман Валерія Лутковська – вперше з 2014 року – змогла відвідати ув’язнених у Криму громадян України.

“Ахтем Чийгоз. Алі Асанов. Мустафа Дегерменджи. Сьогодні (26 грудня) з фігурантами “справи 26 лютого” зустрілася в Сімферопольському СІЗО уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.
Ключова проблема – це політичне переслідування, яке не має нічого спільного з правом і тягне цілий букет порушень прав і свобод”, – написав Крикливенко.

“До прикладу, сьогодні було судове засідання, і їх навіть не забезпечили харчуванням, тобто станом на 15 годину люди нічого не їли взагалі!” – додав він.

Як відомо, Валерія Лутковська перебувала в СІЗО м. Сімферополя разом уповноваженою з прав людини Російської Федерації Тетяною Москальковою.

Українського омбудсмана нарешті пустили до трьох ув’язнених у Криму

За повідомленням керівника секретаріату, ввечері того ж дня Лутковська і Москалькова разом відвідали Миколаївський СІЗО.

“Після того, як уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська отримала можливість зустрітися із політичними в’язнями, які тримаються у СІЗО Сімферополя, уповноважений з прав людини РФ отримала можливість пересвідчитися в дотриманні прав військовослужбовців, яких нещодавно затримали на межі Херсонської області та Криму”, – повідомив Богдан Крикливенко.

Лутковська й Москалькова на вході до Миколаївського СІЗО. Фото: ФБ Богдан Крикливенко

Лутковська й Москалькова на вході до Миколаївського СІЗО. Фото: ФБ Богдан Крикливенко

Нагадаємо, ув’язнені – Олександр Баранов та Максим Одинцов – 20 листопада ц.р. були затримані співробітниками СБУ в буферній зоні КПВВ “Чонгар” на межі з окупованим Кримом при спробі отримати сфальшовані документи про нібито закінчення ними військових ВНЗ в Україні.
Це українські дезертири, які зрадили присягу й після окупації Криму російськими військами прийняли громадянство РФ та підписали контракти зі збройними силами Росії.

Якраз 26 грудня стало відомо, що справу кримських дезертирів Одинцова і Баранова передали до суду.

Як повідомляв офіс уповноваженого з прав людини Верховної Ради України, загалом у в’язницях в Криму утримують 42 українців.
Заступник голови Меджлісу Чийгоз, Асанов і Дегерменджи незаконно обвинувачуються російською владою в участі у мітингу кримських татар під Верховною Радою АР Крим 26 лютого 2014 року ще до анексії півострова Росією.

Читайте також:
Окупаційний суд залишив Ахтема Чийгоза під вартою до квітня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна