Порошенко своїм указом помилував осіб, яких вимагали обміняти сепаратисти

 

Президент Петро Порошенко видав указ “Про помилування засуджених”, який передбачає звільнення від покарання дев’ятьох осіб, передачі яких вимагала сторона ОРДЛО.

Указ №561/2016 датовано 20 грудня 2016 року.

“Розглянувши клопотання про помилування осіб, засуджених судами України, пропозиції Комісії у питаннях помилування та беручи до уваги  ступінь тяжкості вчинених злочинів, строк фактичного відбуття покарання, особу засуджених, їх сімейний стан, поведінку до вчинення злочину і після засудження, відшкодування завданого збитку та усунення заподіяної шкоди, думку органів і установ виконання покарань, спостережних комісій щодо доцільності помилування та інші обставини, відповідно до пункту 27 статті 106 Конституції України постановляю помилувати:
Прізвища 9 осіб“, – зазначено в указі без переліку прізвищ.

Уповноважена президента з питань Донбасу, перша заступниця голови Верховної Ради Ірина Геращенко пояснила, що указ стосується реалізації намірів української сторони передати сепаратистам ОРДЛО 15 осіб з обмінного списку, які наразі ув’язнені в Україні.
Є сподівання, що у відповідь бойовики звільнять підлітків, обвинувачених в диверсіях.

“Я дуже вдячна президентові за цей акт милосердя, за його віддані зусилля зробити все можливе і неможливе для звільнення заручників”, – написала Геращенко в соцмережі.

Вона заявила, що “українська сторона найближчими днями звільнить з-під варти 15 раніше засуджених за злочини осіб, як акт гуманізму. Більшість із них помилувані президентом, серед них 6 жінок, є літні і хворі особи”.

“Ми очікуємо, що й інша сторона проявить гуманізм напередодні свят і процес звільнення заручників буде розблоковано.
Саме цій темі було повністю присвячено у Мінську роботу гуманітарної групи [21 грудня]. Кілька годин важкої розмови. З обережним оптимізмом констатую, що маємо обіцянку, що підлітки, затримані за “диверсійну діяльність”, новорічні свята зустрінуть в родинному колі. Нам це пообіцяли, і ми будемо щасливі, що діти будуть з сім’ями (які проживають в окупованому Донецьку, нагадаю). Я буду дуже щаслива, коли, нарешті, дітей відпустять”, – зазначила уповноважена.

За словами Геращенко, українська сторона на ТКГ ще раз наголосила, що до нового року “15 людей з тих, що їх розшукує ОРДЛО”, будуть помилувані як жест гуманізму.

“ОРДО заявили, що з їх боку було жестом гуманізму звільнення Тараса Колодія“, – розповіла Ірина Геращенко.

“Ми в тисячний раз говорили по прізвищах і списках, аби вийти на компроміс.
Ми запропонували у п’ятницю провести скайп-конференцію, аби тільки був результат”, – додала політик.

Як відомо, раніше українська сторона пропонувала бойовикам “ДНР/ЛНР” до Різдва обмін полонених “один до чотирьох”.

Читайте також:
Тандіт пояснив, чого Україна чекає від православної Росії, відпускаючи 15 ув’язнених сепаратистів

ТКГ і бойовики в Мінську домовилися про новорічне перемир’я

Савченко анонсувала великий обмін. Порошенко шкодує за її дії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна