“Сепари” в Мінську відмовилися міняти заручників 228 на 42 та відкривати КПВВ “Золоте”

 

Українська сторона під час перемовин у рамках гуманітарної підгрупи ТКГ в Мінську 7 грудня запропонувала донецьким сепаратистам обмін – 228 їхніх людей, які утримуються в Україні, на 42 українців, які залишаються в полоні на окупованому Донбасі.
Про це на в соцмережі повідомила член цієї підгрупи Ірина Геращенко, перша заступниця голови Верховної Ради.

“Сьогодні ОРДО заявили, що в них утримується 42 українці. Ми висловили пропозицію негайно передати 228 тих громадян (у випадках, де це дозволяє законодавство і правове поле), яких вони запитували в своїх запитах, заради негайного звільнення цих 42 українців-героїв, цивільних і військових. І потім працювати далі по пошуку і звільненню всіх інших. У відповідь почули, що ОРДО готові звільнити лише 8″, – повідомила вона.

Геращенко додала, що українська сторона продовжує роботу над тим, щоб звільнити всіх 42 заручників, з яких декотрі два роки незаконно утримуються в тюрмі.

За її словами, луганські сепаратисти підтверджують наявність лише 6 затриманих українців, натомість вимагають амністувати і звільнити понад 440 осіб.

Ці переговори йдуть дуже важко, але шанс на компроміс є, вважає уповноважена президента.

“Українська сторона готова до компромісу і гуманізму в питанні звільнення заручників, аби тільки розблокувати цей процес. Наприклад, на офіційне звернення ОБСЄ нещодавно було змінено запобіжний захід у зв’язку з важкою хворобою одному підсудному І. П. за злочини, пов’язані з конфліктом [на Донбасі]. Ми звернулися до ОРДО з проханням так само проявити гуманізм і змінити запобіжний захід Ігорю Козловському , а також тим п’ятьом підліткам, що їх утримують за “диверсії”, аби діти повернулися в родини, що проживають в Донецьку”, – повідомила Геращенко.

За її словами, нещодавно Червоний хрест зміг отримати листи до рідних від 31 українського заручника на окупованих територіях.
Рідні, в свою чергу, передали заручникам передачі, однак бойовики досі не дозволили доставити ці передачі.

Ірина Геращенко також розповіла, що сепаратисти “ЛНР” знову відмовилися відкрити пункт пропуску “Золоте”.

Україна готова до відновлення роботи КПВВ “Золоте” вже до 10 грудня 2016 року, але бойовики блокують відкриття. Про це на своїй сторінці у соцмережі також повідомила прес-секретар українського представника в ТКН Леоніда Кучми Дарка Оліфер.

“Головна тема в підгрупі з безпеки – імплементація рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів. Представники ОРЛО продовжують порушувати режим припинення вогню в районі Станиці Луганської, зриваючи таким чином реалізацію рамкового рішення”, – написала вона.

Також, за словами Оліфер, Україна ставить питання про демілітаризацію Дебальцевого.

“Ми наполягаємо: розведення сил і засобів повинно відбуватися від лінії, визначеної меморандумом 19 вересня 2014 року за умови повного припинення вогню вздовж всієї лінії зіткнення”, – написала речниця.

“І в підгрупі з безпеки, і в гуманітарній підгрупі, і в контексті соціально-економічних проблем гостро стоїть питання відкриття КПВВ в Золотому. Представники ОРЛО, як і раніше, не дають виразних пояснень про причини блокування відкриття КПВВ. Україна вкотре на всіх рівнях підтвердила свою повну готовність до відновлення роботи цього пункту пропуску до 10 грудня 2016 року”, – зазначила Оліфер.

Крім того, контактгруппа доручила підгрупі з економічних питань в максимально стислі терміни організувати підписання протоколу, який би дозволив розблокувати роботу Попаснянського водоканалу на території Луганської області.
Раніше Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб повідомило, що понад 500 тисяч жителів окупованих територій Луганської області можуть залишитися без води через бездіяльність так званої “влади” ОРЛО.

Читайте також:
У Мінську з’ясувалося, що Росія затримала в себе громадянина України
й передала його в “ДНР” як нового заручника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна