Білий дим! В Євросоюзі узгодили механізм призупинки безвізу, що відкрило двері для його надання Україні

 

Переговори між Європейським парламентом та Радою послів ЄС щодо так званого механізму призупинення безвізового режиму завершилися успішно. Про це у своєму “Твіттері” написав брюссельський кореспондент “Радіо Свобода” Рікард Йозвяк.

“White smoke! There is an agreement between EP and council on the suspension mechanism! #Ukraine #Georgia”, – поінформував постійний спостерігач.

Президент Петро Порошенко також повідомив, що компроміс щодо безвізу знайдено.

“Обнадійливі новини з Брюсселя за результатами моїх постійних контактів з лідерами ЄС. Компроміс щодо механізму призупинення безвізу знайдено. Тепер слово за Радою ЄС на рівні послів та Європарламентом”, – ідеться в повідомленні президента на офіційній фейсбук-сторінці.

Таким чином, інституції ЄС домовилися щодо механізму призупинення безвізового режиму для окремих країн від якого залежить надання “безвізу” для України та Грузії.
Узгодження позицій між ЄП та Радою ЄС дозволяє винести його на затвердження вже 8 грудня комітетом з громадянських свобод та внутрішніх справ Європарламенту (LIBE).
Комітет LIBE вже вніс це питання у порядок денний засідання 8 грудня.
Після затвердження на комітеті відкривається шлях до подальшого голосування на пленарному засіданні Європарламенту.

Найбільш ймовірно, голосування в Європарламенті щодо безвізового режиму для України та Грузії може відбутися 18 січня, щодо Косова подібних прогнозів немає.

У разі позитивного голосування через 21 день (після 18 січня або іншої дати ухвалення рішення) українці зможуть без віз в’їжджати в ЄС із туристичними поїздками на термін до 90 діб.

Раніше президент Європейської ради Дональд Туск надіслав лист президенту Європейського парламенту Мартіну Шульцу, в якому закликав якнайшвидше домовитися про механізм призупинення.

Комісар Європейського Союзу з питань розширення і європейської політики сусідства Йоганнес Ган звернувся до Європейської ради та Європарламенту із закликом якомога швидше затвердити механізм призупинення безвізових режимів із третіми країнами.

Як інформувала “Новинарня“, раніше тріалог ЄС щодо зупинки “безвізу” застряг через позицію Європарламенту.

Читайте також:
В Європарламенті пояснили, чому надали “безвіз” одним країнам,
а Україна і Грузія мусять чекати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна