Тріалог ЄС щодо зупинки “безвізу” застряг через позицію Європарламенту

 

Зустріч представників Євроради, Європарламенту і Єврокомісії в рамках тріалогу (тристоронніх консультацій) щодо механізму призупинення безвізового режиму, яка відбулася у вівторок, 29 листопада, завершилася без ухвалення рішення.
Про це повідомили джерела “Європейської правди”, поінформовані про хід консультацій.

“Переговори, що пройшли у Брюсселі вранці, не дозволяють говорити про успішне завершення тріалогу”, – наголосив один зі співрозмовників.

Джерела свідчать, що країни-члени ЄС чекають на поступки з боку Європейського парламенту.

Зокрема, йдеться про суперечку щодо визначення категорій осіб, на які поширюватиметься призупинення на першому етапі. ЄП наполягає, що має бути можливість зупиняти “безвіз” для окремих категорій громадян. Франція та Німеччина вважають, що призупинення має стосуватися відразу всіх громадян певної країни, яку Єврокомісія визнає проблемною.

Ще одним проблемним питанням, за деякими даними, є юридичний статус можливого рішення про призупинення “безвізу”. Ідеться перш за все про те, чи потребує дане рішення  погодження із Європарламентом.

За деякими даними, напередодні засідання представники ЄП були готові на поступки в даному питанні, але у вівторок наполягали на попередній позиції. Представники окремих країн-членів ЄС (перш за все Німеччини та Франції) також не були готові поступатися позицією.

Як відомо, відсутність прогресу у цій сфері означає,  що вирішення питання про безвізовий режим для України та Грузії також відтерміновується.

Читайте також:
Європарламент визначився з датою розгляду питання механізму призупинення “безвізу”

ЄС матиме серйозні проблеми, якщо не надасть “безвіз” Україні, – єврокомісар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна