Коли й кого можуть знову призвати. НачГенштабу – про нову систему резерву ЗСУ

 

На сьогодні система військового резерву в Україні складається з так званого оперативного (розподіляється на резерв першої та другої черги) та мобілізаційного резерву.
Про це заявив начальник Генерального штабу-головнокомандувач Збройних сил України генерал армії України Віктор Муженко в інтерв’ю “Укрінформу“, передає “Новинарня“.

“Виходячи з реалій сьогодення, ми змінили систему військового резерву. Він складається з так званого оперативного та мобілізаційного резерву. В свою чергу, оперативний резерв розподіляється на резерв першої черги, куди входять люди з досвідом участі у бойових діях, та резерв другої черги, який складається також з колишніх військових”, – повідомив Муженко.

За словами начальника Генштабу, відмінність між цими різновидами оперативного резерву – у призначенні резервістів.

“У першому випадку, за необхідності, вони будуть призиватися та комплектувати бойові частини, де вже проходили службу. Резерв другої черги призначений для комплектування військових частин стратегічного резерву та командних посад військових частин територіальної оборони”, – зазначив Віктор Муженко.

Читайте також:
Мобілізація: підготуватись резервістам першої черги

На сьогодні, за словами НГШ, на обліку перебуває близько 100 тисяч резервістів оперативного резерву.

Резервісти, які призначені до конкретних військових частин, щорічно проходитимуть підготовку на навчальних зборах, у навчальних центрах та у складі своїх військових частин, підрозділів, що дає змогу у стислі терміни (за необхідності) доукомплектувати їх до повних штатів.

“Цієї осені ми залучили близько 10 тисяч таких резервістів до навчань у складі 10 бригад. Вони прибували просто з військкоматів та відразу вставали на посади у бойових десантних та механізованих підрозділах, і ці бойові частини успішно виконали всі поставлені завдання“, – заявив Муженко.

Читайте також:
В ЗСУ завершились навчальні збори резервістів. ІНФОГРАФІКА щодо мотивації

Стосовно мобілізаційного резерву, то його назва говорить сама за себе, зазначив начальник Генштабу.

Цей резерв складається з решти військовозобов’язаних, які будуть доукомплектовувати військові частини та підрозділи територіальної оборони після призову по мобілізації і відповідної військової підготовки.

“З 2016 року, спільно з місцевими органами виконавчої влади, ми розпочали масштабні заходи підготовки резервістів та військовозобов’язаних військових частин, підрозділів територіальної оборони на добровільній і безоплатній основі у вихідні дні. За поточний рік таку підготовку пройшли близько 25 тисяч осіб”, – повідомив Муженко.

Крім того, джерелом накопичення мобілізаційних ресурсів для Збройних сил України будуть військовослужбовці, що звільняються з усіх видів військової служби (контракту і строкової), громадяни, які закінчуватимуть військові кафедри ВУЗів як офіцери запасу, а також ті громадяни, які за необхідності будуть призиватися та готуватися на зборах фахівців дефіцитних спеціальностей.

“На цей час вже можна говорити про те, що в Україні вистачає мобілізаційного ресурсу для задоволення потреб Збройних сил України. Ми маємо чіткі плани щодо підготовки та накопичення такого людського потенціалу і на майбутнє”, – підкреслив начальник Генштабу.

Нагадаємо, після демобілізації “шостої черги” в Україні наразі не плануються нові призови по мобілізації. В АТО залишилися тільки контрактники.

Читайте також:
Бутусов: Кампанію з контрактами ЗСУ провалено. Потрібна сьома хвиля мобілізації

Порошенко пояснив, чому не оголошуватиме чергову мобілізацію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна