Путін пропонував випустити сина Джемілєва ще в 2014 році в обмін на лояльність, – Геращенко

mustafa-dzhemilyev-i-yogo-sin-hayser_Мустафа Джемілєв і його син Хайсер

Президент РФ Володимир Путін пропонував лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву в обмін на лояльність випустити його сина Хайсера з ув’язнення ще в 2014 році. Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на першу заступницю голови Верховної Ради Ірину Геращенко.

Вона поширила на своїй сторінці у “Фейсбуці” фото, на якому народний депутат Мустафа Джемілєв обіймає сина після того, як Хайсер прибув із Росії до Києва в суботу, 26 листопада.

“Я щаслива, що Мустафа-ага з сином сьогодні.
Мало хто знає, але Путін пропонував Джемілєву відпустити сина ще в 2014-му і в’їзд в окупований Крим в обмін на лояльність. Мустафа-ага відповів відмовою“, – написала Ірина Геращенко.

За її словами, коли трапилась “та страшна сімейна трагедія” (Хайсер з необережності застрелив друга сім’ї), Мустафа і його родина самі звернулися в правоохоронні органи і розповіли про трагедію, “не відкуплялися, не використовували зв’язки”. “Це приклад мужності і справжності”, – зазначила депутатка.

“Мустафа боровся за сина, і мало хто знає, що президент Порошенко в розмовах з Путіним піднімав питання передачі Джемілєва-молодшого Україні, просив про його звільнення. Слава Богу, родина Джемілєвих разом. Дякуємо всім причетним і небайдужим”, – резюмувала Геращенко.

Нагадаємо, 24 листопада суд в Росії визнав Хайсера Джемілєва громадянином України, що дало йому можливість виїхати з РФ. Також було скасовано рішення про встановлення адміністративного нагляду щодо нього.
Термін відбування покарання Хайсера Джемілєва закінчився в суботу, 26 листопада, проте, за російським законодавством, його звільнили в останній робочий день перед завершенням терміну ув’язнення – 25 листопада.

У 2013 році Хайсера Джемілєва, сина народного депутата України й тодішнього голови Меджлісу Мустафи Джемілєва, визнали винним у вбивстві з необережності Февзі Едемова з батьківської рушниці.
Після анексії Криму російські слідчі органи вирішили розслідувати його справу заново. Хайсера вивезли із сімферопольського СІЗО в Краснодарський край.
Верховний суд Російської Федерації скоротив на півтора року термін ув’язнення в 5 років, визначений Краснодарським крайовим судом для Хайсера Джемілєва.
При цьому Дніпровський суд Києва у квітні 2015 року визначив йому міру покарання у вигляді 3 років і 8 місяців позбавлення волі.
Хайсер Джемілєв відбував покарання в Астраханській колонії №10.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.