У Криму відбулася третя за масштабністю хвиля обшуків за 10 років анексії, – КримSOS

Масові обшуки в Криму, що відбулися у вівторок, стали третьою за масштабністю хвилею подібних дій російських силовиків за 10 років.

Про це у вівторок, 5 березня, повідомляє організація КримSOS.

Аналітик організації Євген Ярошенко стверджує, що такі обшуки відбуваються раз на пів року.

“Наприклад, попередня хвиля відбулася 24 серпня 2023 року, у День Незалежності України. Імовірно, перед співробітниками ФСБ стоять плани щодо затримання за певними статтями Кримінального кодексу РФ. Від виконання цих планів залежить кар’єрний поступ силовиків”, – зазначив він.

У «КримSOS» зауважили, що до сьогодні 107 людей стали жертвами переслідувань за нібито причетність до організації »Хізб ут-Тахрір».

«Якщо сьогодні заарештують затриманих, до цього списку додасться ще 10 людей. Деякі з них уже потрапляли під переслідування окупантів – зокрема Рустем Османов і Мемет Люманов», – наголосили в «КримSOS».

Наймасштабнішу серію обшуків російські силовики влаштували 27 березня 2019 року. Тоді силовики провели обшуки у будинках 24 людей. А 11 лютого 2016 року обшуки від росіян зазнали 12 осіб, 8 з яких пізніше відпустили.

Як писала “Новинарня“, вранці 5 березня у Криму відбулась хвиля масових обшуків у будинках кримських татар. У Бахчисараї слідчі дії провели у активістів «Кримської солідарності», а у Джанкойському районі – в релігійних діячів. Загалом обшуки відбулися у будинках 10 кримських татар.
Після обшуків ФСБ затримала не менше п’яти осіб, серед яких – колишній імам Ремзі Куртнезіров. Він – інвалід другої групи.

Читайте також:
ФСБ прийшла з обшуком до кримських татар у Білогірському районі півострова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна