У Брюсселі сподіваються на “безвіз” для України до кінця року

 

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер наполягає на потребі ухвалити рішення про скасування віз для України на рівні країн-членів ЄС ще до кінця 2017 року.
Про це він заявив на прес-конференції в Брюсселі після завершення саміту Україна-ЄС в четвер, 24 листопада.

Юнкер наголосив, що “подальші затримки неприпустимі”.

“Необхідно надати візову лібералізацію для України до кінця року”, – заявив він.

Джерела “Європейської правди” свідчать, що на закритих переговорах Юнкер так само був радикальним у висловлюваннях, поясняючи, що ЄС втрачає довіру через свою політику щодо “безвізу”.
“Не може бути жодних виправдань, не може бути жодних затримок”, – переказують слова Юнкера учасники зустрічей.

Інші керівники Європейського Союзу, зокрема президент Євроради Дональд Туск, на прес-конференції заявили про згоду Франції та Німеччини розблокувати візовий режим для України.

“Що стосується Франції (та того, що вона блокує безвіз) – це не правда”, – сказав Туск.

“Ніхто в ЄС не зацікавлений в блокуванні безвізу для України.. Так, є внутрішня дискусія, але ми всі зацікавлені фіналізувати всі процеси цього року. І це реалістично. Є підстави для обережного оптимізму”, – наголосив він.

Раніше в четвер стало відомо, що Франція вирішила заблокувати будь-яке просування по “безвізу” до завершення національних виборів, тобто щонайменше до літа, інформувала “Європравда”.

Жан-Клод Юнкер визнав, що є певні проблеми, але в четвер вранці їх було знято.

“Є невелика  проблема, яка  буде вирішена дуже скоро”, – заявив президент ЄК.

“Сьогодні вранці я мав розмову із президентом Олландом і говорив з канцлером Меркель і можу запевнити, що проблема буде вирішена до кінця року”, – зазначив Юнкер.

Дональд Туск вкотре наголосив, що дискусію про призупинення візового режиму, яка триває в ЄС, не можна вважати пов’язаною з Україною.

“Я радий, що всі країни-члени вирішили, що Україна готова до безвізового режиму. Це рішення набере чинності після того, як буде ухвалений механізм призупинення. Але ця дискусія не стосується України, Україна чудово виконала свою роботу”, – заявив Туск.

Водночас він не став прогнозувати імовірний час завершення тріалогу в рамках ЄС та дату фактичного скасування віз для України.

Читайте також:
Клімкін переніс прогноз щодо “безвізу” для українців на грудень.
В ЄС кажуть про наступний рік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна