“Ще один подвиг” і хороший піар. Як Савченко до Москви їздила

 

“Героїчним вчинком” назвала голова “Батьківщини” Юлія Тимошенко поїздку в Москву депутатки її фракції Надії Савченко.
При цьому Тимошенко зазначила, що на суді над Миколою Карпюком і Станіславом Клихом Савченко виконує функцію української влади, яка нібито ігнорує процес у РФ.

“Мені дуже шкода, що сьогодні влада не їде на суди до наших хлопців, які містяться сьогодні у в’язницях Росії. Надя поїхала, бо вона ні до кого не достукалася. І вона поїхала сама на територію Росії, ризикуючи своїм життям, ризикуючи своєю свободою, щоб бути на суді у наших ув’язнених. Вона зробила ще один героїчний вчинок”, – сказала Юлія Тимошенко в ефірі каналу “112 Україна”.

“Я намагалася її відрадити, я намагалася переконати її не ризикувати своїм життям, але я сподіваюся, що вона повернеться назад, вона мужня людина, живою і здоровою, і вільною”, – заявила Тимошенко.

За даними російських ЗМІ, завдяки присутності Надії Савченко в залі до засідання Верховного суду РФ у справі Клиха й Карпюка зібралася велика кількість журналістів. Однак їх цікавила персона саме Савченко, а не вирок Карпюку й Клиху.

У перерві Савченко закликала засуджених не здаватися.

“Слава Україні! Хлопці, тримайтеся! Миколо, ти витримаєш. Мені теж винесли двадцять (років ув’язнення), а ні хріна не двадцять. Слава Україні, героям слава!” – сказала вона.

Коли суд пішов приймати рішення, Надію Савченко оточили представники ЗМІ. Вона відмовилася спілкуватися з російським ТБ.

“Її намагалися тролити російські журналісти, але вона не відповідала на ці випади”, – розповів журналіст російської редакції “Радіо Свобода” Антон Наумлюк.

Політв’язень Станіслав Клих, якого приїхала підтримати депутатка, оцінив візит Савченко як “хороший піар”.

“Ну що сказати, зараз ми дивилися телевізор, по всіх каналах там візит Надії Савченко у Верховний суд. Хороший піар, гарний проект. Але я не розумію, яке місце тут у мене”, – цитує його сайт “112”.

Російський адвокат Ілля Новиков так описав дорогу Надії Савченко до Москви: “Поки ви вночі патріотично спали, Савченко спершу на три години зупинили в машині на трасі Мінськ – Москва і, в підсумку, не пустили в РФ. Потім вона вирішила повернутися до Мінська і летіти літаком. А в проміжку у нас був відбір документів у неї і в білоруса-водія, “вікно” у дві години зовсім без зв’язку, очікування прикордонного полковника, який виїхав на кордон вирішувати питання з самого Смоленська. Повернення до Мінська, політ до Москви, ще один раптовий і нетиповий кордон в Шереметьєво на рейсі, де кордонів ніколи не було. І тільки о 8-й ранку – зал прильоту й таксі”.

Надія Савченко у Верховному суді РФ 26 жовтня 2016. Фото: Роман Цимбалюк

Надія Савченко у Верховному суді РФ 26 жовтня 2016. Фото: Роман Цимбалюк

У свою чергу заступник голови фракції “Народний фронт”, голова підкомітету ВР з питань воєнної безпеки та оборони Юрій Береза запропонував позбавити Надію Савченко доступу до держтаємниці і членства в Комітеті ВР з нацбезпеки через її поїздки до Москви. Про це він написав на своїй сторінці в “Фейсбуці”.

Читайте також:
Верховний суд РФ підтвердив вироки Карпюку й Клиху. Відкрилася можливість обміну

Як відомо, офіцер Збройних сил України Надія Савченко потрапила в полон до бойовиків “ЛНР” у червні 2014 року після невдалого бою під селищем Металіст. На той час Савченко взяла відпустку і воювала як доброволець баталйьону “Айдар”.
Від початку липня 2014 року вона була ув’язнена в Російській Федерації, під час полону стала народним депутатом України, кілька разів оголошувала голдування. Полон Савченко набув величезного розголосу в Україні та світі.
22 березня 2016 року суд у Донецьку Ростовської області РФ засудив Надію Савченко до 22 років ув’язнення за обвинуваченням у причетності до загибелі двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії — Ігоря Корнелюка та Антона Волошина. Також Савченко оштрафували на 30 тис. рублів за “незаконний перетин кордону”.
25 травня 2016 року відбувся обмін Надії Савченко на спецназівців ГРУ ГШ ЗС Росії Єрофеева та Александрова, засуджених у Києві за воєнні злочини на Донбасі.

Після звільнення депутатка Савченко неодноразово піддавалася гострій критиці через її заклики примиритися з сепаратистами та вести прямі переговори з їхніми ватажками про звільнення інших українських заручників.
При цьому Надія Савченко заявляла, що їздила до сепаратистів на непідконтрольну територію Донбасу. Після цього її допитали в СБУ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна