Савченко приїхала в Москву підтримати Карпюка і Клиха. ВІДЕО, РЕАКЦІЯ

 

Сьогодні, 26 жовтня, у Верховному суді РФ відбудуться слухання апеляції на вирок українцям, Миколі Карпюку і Стасіславу Клиху.

Підтримати українців у Москву приїхала народний депутат Надія Савченко. Про це вона повідомила у “Фейсбуці”.

“По собі знаю як важливо коли в залі “суду”, де ти сидить у клітці, присутні українці. Коли є кому вигукнути: “Слава Україні!” і почути у відповідь: “Героям слава!”. І тоді розумієш, що тебе не кинули свої і боротьба продовжується і з’являються сили. Микола попередив, що по етапу він не поїде. І я розумію, що людина такої волі як він Росії не скориться. Тому для мене важливо бути там. Підтримати хоча б присутністю. Дати зрозуміти, що Українці своїх не кидають!”, – написала вона.

Також Савченко закликала нардепів Верховної Ради та працівників ЗМІ, що мають акредитацію, їхати і висвітлювати цей суд.

Інший звільнений з російського полону українець Геннадій Афанасьєв прокоментував візит Савченко до Москви, написавши:

“Надія Савченко в Московії? Я нічого не плутаю? Не вкладається в голові… Мабуть клепки не вистачає”.

У свою чергу адвокат Марк Фейгін, який захищав Савченко в суді, заявив, що її вчинок дивний.

“З огляду на те, що Надію Савченко засудили в РФ, зокрема, і за незаконний перетин кордону, виглядає це дивно. Вельми…” – зазначив він.

Як відомо, в березні 2014 року на кордоні з Чернігівщиною російськими прикордонниками з ФСБ був затриманий заступник голови Української національної асамблеї Микола Карпюк, який прямував до Москви для політичних переговорів щодо розв’язання кримської кризи.

Станіслава Клиха затримали у вересні 2014 року на території Російської Федерації – в місті Орел, коли він, український журналіст, екс-член УНА-УНСО, приїхав у гості до вагітної дівчини.

Тривалий час в Україні нічого не знали про місце їх перебування. Чоловіків піддавали тортурам і надалі переховували, щоб зійшли сліди катувань.

Обвинувальні свідчення проти них під тиском дав інший українець, Олександр Малофєєв.

26 травня 2016 року суд у Чечні засудив екс-заступника голови УНА-УНСО Миколу Карпюка до 22 з половиною років, Станіслава Клиха – до 20 років ув’язнення. Українці підписали заяву про подачу апеляції на вирок.

Станіслав Клих у суді Грозного демонструє сліди тортур

Станіслав Клих у суді Грозного демонструє сліди тортур. Праворуч – Микола Карпюк

Перед цим, 19 травня, у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу “Вікінг”, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Державне обвинувачення Росії вимагало для Карпюка 22,5 роки колонії суворого режиму, для Клиха – 22 роки.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і сам факт перебування в Чечні будь-коли. Вони заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення й визнання від них були отримані російським слідством під тортурами.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті обвинувачень також у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями.

Раніше повідомлялося, що проти Клиха в ув’язненні застосовували психотропні засоби. Про ознаки його психічного розладу говорили ще навесні 2016 року.

Офіцер Збройних сил України Надія Савченко потрапила в полон до бойовиків “ЛНР” у червні 2014 року після невдалого бою під селищем Металіст. Від початку липня 2014 року вона була ув’язнена в Російській Федерації, під час полону стала народним депутатом України, кілька разів оголошувала голдування. Полон Савченко набув величезного розголосу в Україні та світі.
22 березня 2016 року суд у Донецьку Ростовської області РФ засудив Надію Савченко до 22 років ув’язнення за обвинуваченням у причетності до загибелі двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії — Ігоря Корнелюка та Антона Волошина. Також Савченко оштрафували на 30 тис. рублів за “незаконний перетин кордону”.
25 травня 2016 року відбувся обмін Надії Савченко на спецназівців ГРУ ГШ ЗС Росії Єрофеева та Александрова, засуджених у Києві за воєнні злочини на Донбасі.

Після звільнення депутатка Савченко неодноразово піддавалася гострій критиці через її заклики примиритися з сепаратистами та вести прямі переговори з їхніми ватажками про звільнення інших українських заручників.
При цьому Надія Савченко заявляла, що їздила до сепаратистів на непідконтрольну територію Донбасу. Після цього її допитали в СБУ.

Читайте також:
Ув’язнений у Росії українець Карпюк готовий написати прохання про помилування

Політв’язень Станіслав Клих збожеволів у чеченській тюрмі, – правозахисниця

Останнє слово слово Карпюка в суді Грозного:
“Мій злочин перед Росією – те, що я українець”

Політв’язню Клиху в Чечні дають психотропні препарати

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна