Луценко пояснив, чому усунув перфекціоніста Горбатюка від розслідування економічних злочинів Януковича

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко реорганізував департамент спецрозслідувань ГПУ, який займався розслідувань справ щодо Віктора Януковича та його оточення, через небажання керівника цього департаменту Сергія Горбатюка передати економічні справи на процедуру заочного засудження. Про це, повідомляє “Новинарня“, генпрокурор заявив під час спеціального брифінгу у вівторок, 25 жовтня.

Луценко сказав, що реорганізація департаменту Горбатюка, “а власне, виділення одного з управлінь, зумовлено виключно небажанням пана Горбатюка передавати економічні справи щодо Арбузова, Клюєва, Азарова, Януковича молодшого тощо… по законом передбаченому шляху заочного засудження”, передає “Українська правда”.

Очільник ГПУ наголосив: Горбатюк має довести “справи Майдану” до суду, “але з економічними злочинами Януковича тягнути не можна”, зазанчає “Інтерфакс-Україна”.

“Підлеглий Горбатюка (Юрій Басов – “Н”), який уже півроку працює в нього начальником управління, тепер відокремлюється, стає самостійним начальником і піде по законом передбаченим шляху заочного засудження”, – сказав Луценко.

За словами генпрокурора, він очікує від Горбатюка “плідних результатів двох з половиною років роботи над цими справами”.

“Ніхто жодного слідчого, або жодного кримінального провадження з-під керівництва начальника департаменту Сергія Горбатюка не забирав. Всі справи Майдану від першого до останнього дня знаходилися і знаходяться під його керівництвом”, – сказав Юрій Луценко.

“Не виключаю, що ці справи можуть бути, за узгодженням із адвокатів героїв Небесної сотні, передані до Міжнародного кримінального суду”, – додав він.

За словами Луценка, процедури заочного засудження є недосконалими, але він “не може уявити, що ці справи третій, четвертий і п’ятий рік будуть лежати в департаменті спецрозслідувань”.

“Ті хто говорять “не чіпайте ці справи”, “не йдіть на заочне засудження” мають віддавати собі звіт – це тотожно тому, щоби всі арештовані активи не повернулися в Україну”, – додав Юрій Луценко.

Генпрокурор зазначив, що очікує від Сергія Горбатюка “активних результатів двох із половиною років роботи над цими справами”.

“Думаю, і суспільство зацікавлене в тому, щоб нарешті було притягнуто до відповідальності власне вбивць, які завдали важких поранень нашим людям на Майдані, та організаторів цього свавілля та злочинів проти людяності”, – заявив Луценко.

Генпрокурор уточнив, що реорганізація в ГПУ не пов’язана з його бажанням дискредитувати керівника департаменту спецрозслідувань Сергія Горбатюка. Луценко не буде звільняти Горбатюка, хоча “багато хто цього очікує”. “Але це означало б політизацію процесу”, – сказав прокурор.
“Він є одним з кращих слідчих”, – визнав Луценко, додавши про цьому, що “Горбатюк – перфекціоніст і хоче зібрати тисячі доказів”.

24 жовтня стало відомо, що розслідуванням “великої кримінальної справи” екс-президента Віктора Януковича та його оточення буде займатися створене розпорядженням генпрокурора Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями.
Начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк вважає, що це загрожує недоведенням справи до кінця.

Читайте також:
Адвокати родин Небесної сотні протестують проти рішення Луценка щодо об’єднання справ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна