Місія ОБСЄ ігнорує вимоги розведення сил на Донбасі – не працює вночі, коли стріляють

 

Україна стурбована тим, що місія ОБСЄ не цілодобово моніторить та верифікує процес розведення сил від лінії розмежування в трьох погоджених зонах на Донбасі. Про це повідомило “Українським новинам” джерело, близьке до мінського процесу.

“Українська сторона повідомила ОБСЄ, що вони не виконують пункт 11 рамкового рішення”, – сказав співрозмовник агентства.

З його слів, замість передбаченого рамковим рішенням моніторингу на постійній основі спостерігачі СММ ОБСЄ здійснюють моніторинг у районі Золотого (Луганська область) з 8:00 до 17:00, а в районі Петрівського (Донецька область) – з 9:00 до 16:00.

Співрозмовник агенції наголосив, що ввечері та вночі моніторинг на ділянках розведення спостерігачі місії не здійснюють, тоді як обстріли в районах Золотого та Петрівського відбуваються саме в нічний час, що підтверджують дані Спільного центру контролю і координації (СЦКК), який здійснює цілодобове чергування.

Також співрозмовник зазначив, що спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки та співробітництва в Європі не фіксує всі факти порушення режиму припинення вогню на ділянках розведення сил.

“З 21 вересня у щоденних звітах факти обстрілів або не фіксуються, або подаються як такі, що відбуваються поза ділянками розмежування… Є й навмисні фальсифікації інформації”, – сказав переговірник.

Людина, посвячена у мінські переговори, повідомила, що в районі Богданівки біля Петрівського 3 жовтня близько 16:00 бойовики обстріляли позиції сил АТО з гранатометів АГС-17 і стрілецької зброї, але у звіті місії ОБСЄ від 4 жовтня йшлося про вісім пострілів невідомого походження та наступних пострілів зі стрілецької зброї по обидва боки розведення.

Крім того, Україна не задоволена тим, що у звітах СММ ОБСЄ з дня підписання рамкового рішення акцентується увага не на фактах порушення режиму припинення вогню, а на перешкодах для місії у виконанні її обов’язків.

Співрозмовник також звернув увагу на те, що на окупованій території Донбасу працює лише близько 30 патрулів місії, тоді як на підконтрольній українській владі – близько 90.

Сама ОБСЄ в заяві від 10 жовтня стверджує, що зараз не може вести цілодобове спостереження та не здатна “ефективно підтримувати процес розведення сил та засобів шляхом верифікації”.
СММ наразі не проводить мобільне наземне патрулювання у нічний час, зважаючи на недостатню видимість і з міркувань безпеки.

Як писала “Новинарня“, 21 вересня в Мінську було підписано Рамкове рішенняТристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі про розведення сил і засобів у трьох зонах на лінії розмежування. Документом передбачено розведення на 1 км з кожного боку в Золотому, Петрівському і Станиці Луганській.
При цьому спостережна місія ОБСЄ вперше зобов’язалася проводити цілодобовий моніторинг виконання домовленості про припинення вогню, яке має передувати розведенню.

1 жовтня розведення сил відбулося в Золотому на Луганщині, 7 жовтня – у Петрівському на Донеччині. На 9 жовтня було заплановано розведення сил у Станиці Луганській, але воно не відбулося через обстріли з боку бойовиків.

В останні дні зросла кількість обстрілів, особливо на Маріупольському напрямку, та число жертв у лавах ЗСУ.

Читайте також:
Тука: Розглядається ще три зони розведення військ. Мета – досягти миру

Касьянов порівняв розведення військ із буйним сусідом у вашій хаті

Марчук пояснив резон розведення військ на Донбасі: “жодного вбитого”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна