Другі теледебати між Клінтон і Трампом: говорили про жінок, закони, Сирію та хвалили один одного

 

В Вашингтонському університеті Сент-Луїса пройшли другі телевізійні дебати між кандидатами в президенти США Хілларі Клінтон і Дональдом Трампом. Про це інформує “ВВС“.

Дебати почалися з питання про рольові моделі і одразу перейшли на обговорення скандалу з відеозаписом 2005 року, на якому Трамп, зокрема, хвалиться тим, як він “затискав” жінок, цілував їх і хапав за інтимні місця.

Бізнесмен-кандидат заявив, що журналісти неправильно зрозуміли його вибачення: в п’ятницю республіканець зауважив, що його слова були “жартом з роздягальні”.

Клінтон відповіла, що Трамп – перший кандидат, щодо якого вона сумнівається, чи відповідає він посаді президента.

Демократка пригадала республіканцеві сексизм і “здатність ображати кого завгодно”.

Трамп у відповідь заявив, що екс-президент Білл Клінтон “робив набагато гірші речі” і приставав до жінок на регулярній основі, зазначивши, що Гілларі повинна соромитися своїх ремарок.

“В історії політики не було нікого, хто вів би себе так образливо щодо жінок”, – сказав кандидат від республіканців про колишнього президента США.

Гілларі відмовилася обговорювати висловлювання Трампа з приводу її чоловіка.

Замість цього вона сказала, що оприлюднений відеозапис показує виборцям, хто такий насправді Дональд Трамп.

Іншою гострою темою других дебатів кандидатів у президенти США стало питання про використання електронної пошти Гілларі Клінтон під час її перебування держсекретарем США.

Дональд Трамп заявив, що в разі обрання дасть вказівку прокуратурі перевірити електронну пошту Клінтон.

“З огляду на темперамент пана Трампа, прекрасно, що він не контролює застосування закону в нашій країні”, – зауважила Клінтон.

“Ви були б у в’язниці”, – кинув Трамп своїй суперниці.

У минулому році з’ясувалося, що вона в порушення встановлених вимог на посаді держсекретаря вела службове листування з особистого облікового запису електронної пошти.

Залишивши пост, Клінтон передала до Держдепартаменту всю свою робочу переписку, а особисту (понад 30 тисяч листів) видалила, за що була піддана жорсткій критиці.

Трамп закликав Клінтон вибачитися за використання особистої електронної пошти для службового листування – що Клінтон і зробила під час дебатів.

“Це була помилка, і я беру на себе повну відповідальність за це. За використання особистої електронної пошти. Я не шукаю виправдань, це була помилка”, – сказала кандидат від демократів.

Після цього дебати змістилися на реформу системи охорони здоров’я, відомої як Obamacare: Трамп назвав її провальною, тоді як Клінтон визнала, що після доопрацювання вона запрацює з новою силою.

Прихильники Obamacare заявляють, що таким чином мільйони досі не застрахованих людей отримають доступ до медичної допомоги. Противники Obamacare з Республіканської партії неодноразово відзначали цю програму величезною і безглуздою тратою грошей, так як в її рамках використовуються державні субсидії.

Далі під час дебатів Трамп і Клінтон посперечалися про іслам і ролі Росії в конфлікті в Сирії.

Кандидат від республіканців звинуватив демократку Гілларі в бажанні прийняти всіх біженців, серед яких можуть бути і джихадісти.

“Мусульмани мають повідомляти про проблеми, як тільки бачать їх”, – заявив Трамп.

Клінтон підкреслила, що мусульмани є складовою частиною американського суспільства, а прийом біженців – це гуманітарний борг, з огляду на тривалість громадянської війни в Сирії, а також і звинуватила Росію в дестабілізації обстановки в цій країні.

Крім того, за словами кандидата від демократів, недавні викриття Wikileaks щодо її лекцій грають на руку політиці Володимира Путіна.

“Кремль спрямовує хакерські атаки на американські сервера, щоб вплинути на результат президентських виборів”, – зауважила колишня держсекретар.

Трамп, зі свого боку, вважав, що союз Вашингтона і Москви проти ісламістів в Сирії був би успішним.

“Я нічого не знаю про внутрішній устрій Росії, у мене немає там ніяких бізнес-інтересів”, – додав республіканець.

Пізніше кандидати знову повернулися до російської теми. Гілларі Клінтон заявила, що російська військова участь в Сирії направлено тільки на знищення противників Башара Асада, але не “Ісламську державу”.

“Я допомогла укласти договір про ядерне роззброєння з Росією”, – зауважила Клінтон.

“Але кожен день ми бачимо наслідки режиму Асада і цілеспрямоване бажання Росії знищити Алеппо. Ми повинні використовувати важіль впливу на Росію. Якщо ми можемо співпрацювати з Росією, то це слід зробити”, – додала колишня держсекретар.

“Росія і Іран проти” Ісламської держави “, я не люблю Асада, але він бореться проти” Ісламської держави “, – парирував Трамп.

“Алеппо вже, можна сказати, упав”, – додав республіканець.

При цьому Клінтон назвала курдів “найкращими партнерами” США в Сирії і Іраку в боротьбі із забороненою в низці країн світу, в тому числі в Росії, угрупованням “Ісламська держава”.

Останнє запитання із залу стосувалося того, чи кандидати поважають один одного: Клінтон похвалила дітей Трампа, а республіканець – той факт, що вона не здається.

Перед цим кандидати обговорили енергетичну незалежність Америки.

“Вона вважає наших громадян жалюгідними, у неї неймовірна ненависть в серці”, – заявив Трамп, розмірковуючи про укладену під час президентства Білла Клінтона Північноамериканської угоди про вільну торгівлю (НАФТА) між Канадою, США і Мексикою, яку республіканець вважає катастрофічною.

“Китай нелегально закидає США своїм залізом, яке Трамп купує для своїх будівель”, – парирувала Клінтон.

“Ми можемо стати наддержавою” чистої енергії “в XXI столітті”, – додала демократка.

Трамп же звинуватив Агентство з охорони навколишнього середовища США в тому, що воно не дає працювати енергокомпаніям в галузі.

Ці дебати відрізнялися від попередніх та інших пікіровок своєї інтерактивністю: половина питань прийшла від аудиторії, що сиділа перед політиками.

Як писала Новинарня“, попередню телезустріч із Клінтон висуванець від республіканців розгромно програв.

Попередня зустріч між політиками проходила в форматі шести 15-хвилинних тематичних секцій. За такою ж схемою будуть проходити треті і останні дебати між кандидатами. Попередній раунд словесних пікіровок 27 вересня подивилися рекордні 84 млн людей. Клінтон і Трампа очікують ще один раунд дебатів – 19 жовтня.

Вибори президента США відбудуться 8 листопада. Згідно з останніми опитуваннями, рейтинги кандидтів знову фактично зрівнялися, хоча раніше Гілларі випереджала республіканця на 6%.

Читайте також:
Трамп заявив, що Путін набагато кращий лідер, ніж Обама

Клінтон звинуватила Трампа у проросійській політиці і звеличуванні Путіна

Трамп відставив керівника свого штабу через український компромат

П’ятдесят впливових республіканців заявили, що не підтримують кандидата Трампа

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна