Гілларі Клінтон виграла перші теледебати в Трампа. ВІДЕО

 

Гілларі Клінтон під час перших прямих дебатів з Дональдом Трампом дорікнула йому в потуранні кібератакам проти американських держустанов і компаній, в яких вона звинуватила Кремль. Про це інформує ВВС.

“Все частіше ми бачимо кібератаки, які йдуть від урядів, і одним з таких урядів була Росія, яка провела кібератаки на найрізноманітніші компанії та установи”, – заявила кандидат у президенти США від демократів Гілларі Клінтон в ході дебатів в Нью-Йорку.

“Ми будемо захищати жителів нашої країни, і росіяни повинні це розуміти”, – додала вона.

“Дональд дуже добре відгукується про Володимира Путіна […] Я була в шоці, коли Дональд публічно закликав Путіна викрадати інформацію про громадян США”, – зауважила Гілларі Клінтон.

Йшлося про адресований Росії заклик республіканця Трампа допомогти в пошуках 30 тисяч листів, які вона видалила після скандалу. Будучи держсекретарем США, пані Клінтон з порушенням вимог вела службове листування з особистого облікового запису електронної пошти.

Дональд Трамп, в свою чергу, в ході дебатів заявив, що за кібератаками могла стояти “і Росія, але міг бути і Китай, і багато інших людей, хтось на дивані вагою 400 фунтів (181 кг). Але правда в тому, сказав кандидат від республіканців, що за президента Обами ми стали вразливими для таких атак.

У липні виборчий штаб Клінтон виступив із заявою про те, що хакери, ймовірно пов’язані з Росією, зламали поштові сервери Національного комітету Демократичної партії США в інтересах кандидата від республіканців Дональда Трампа.
І Трамп, і Росія тут же відкинули ці звинувачення. Проте ФБР продовжує слідство у справі про витік електронної кореспонденції Національного комітету демократів.

Кілька днів тому газета Times повідомила, що хакерів, діяльність яких пов’язують з Кремлем, підозрюють у зломі поштового аккаунта співробітника Білого дому.
За даними газети, кіберзлочинці, про яких іде мова, ймовірно, мають відношення до російської розвідки.

Гілларі Клінтон розкритикувала нестриманість свого опонента, а також його ставлення до ядерної зброї.

При цьому демократка назвала загрозу появи ядерної зброї в руках терористів найпершою, що стоїть перед сучасним світом.

У зв’язку з цим вона нагадала, як Трамп заявив, що розстріляв би іранських піратів, якби виявилось, що вони знущалися над американськими моряками.

“Це загроза номер один у світі. І особливо небезпечно, якщо терористи отримають до неї доступ. І людина, яку можна роздратувати твітом, не повинна тримати свої руки біля ядерних кодів”, – сказала Клінтон, маючи на увазі мільярдера Трампа.

“Він говорив постійно, що йому байдуже, якщо інші країни будуть мати ядерну зброю: Японія, Південна Корея, навіть Саудівська Аравія”, – сказала Клінтон.
Також, за її словами, Трамп зневажливо відгукувався про можливості ядерної війни в Південно-Східній Азії і говорив: “Це нормально, гарно проведіть час, друзі”.

“Ні, це неправда”, – відреагував Дональд Трамп.

Він погодився, що ядерна зброя є великою проблемою: “Не глобальне потепління, як говорить ваш президент, а ядерна зброя”.

“Росія розширює свій ядерний арсенал і він навіть новіший, ніж наш – ми його не оновлювали». «Я ось недавно дивився – [бомбардувальники] В-52 настільки старі, що наші дідусі на них ще літали. Ми дуже відстали від інших країн. Нам треба зі старим озброєнням, щось із ним робити”, – закликав Трамп.

Крім того, Трамп вважає небезпечним можливе використання ядерної зброї іншими країнами: “Подивіться на Північну Корею – ми нічого там не робимо. Китай повинен зайти в Північну Корею і вирішити це питання”, – закликав він, додавши, що Китай має “великий вплив” на КНДР.

* * *

Гілларі Клінтон і Дональд Трамп почали перші дебати з суперечки про податки та міжнародну торгівлю.

Трамп звинуватив Китай у грабунку економіки США. “Китай найбільше підриває нашу економіку”, – заявив республіканець.

За його словами, Китай девальвує свою валюту, і це позначається на економіці США.

Крім того, Трамп закликав терміново переглянути міжнародні торговельні договори. Зокрема, він назвав Північноамериканську угода про вільну торгівлю (NAFTA) “найжахливішим підписаним договором”.

Трамп також закликав припинити відтік бізнесу, зокрема в Мексику: “Компанії не повинні красти робочі місця в США”.

Окрім того, Дональд Трамп пообіцяв знижувати податки для бізнесу до рівня 15%, тоді як Клінтон збирається підвищити податки для багатих.
“Я буду знижувати податки, а ви – підвищувати. Ось і вся різниця між нами”, – сказав Трамп.

Гілларі Клінтон повідомила, що ініціатива Трампа збільшить борг США на 5 трлн. доларів.

* * *

Згідно з опитуваннями, останнім часом розрив у рейтингу між Гілларі Клінтон і Дональдом Трампом скоротився; екс-держсекретар випереджає свого суперника-республіканця всього на 2%.

Дебати на каналі NBC дивилися 84 мільйони глядачів. Тим самим був побитий рекорд 1980 року, коли відбулися дебати між кандидатами в президенти США Рональдом Рейганом і Джиммі Картером. Тоді їх дивилися 80,6 млн глядачів.

В соцмережах активно стежили за дебатами та коментували. Коментатори загалом віддали перемогу на дебатах Клінтон.

На думку багатьох оглядачів, Трамп раз по раз заковтував наживку, яку закидувала Клінтон, витрачав час на виправдовування себе і втрачав нагоди поставили у незручне становище саму Клінтон, пише “Голос Америки“.

Він занурювався у деталі роботи свого бізнесу, давав важкі для розуміння подробиці та втрачав думку. Клінтон на фоні Трампа, який раз за разом “заводився” видавалась дуже зваженою.

Американські телеглядачі присудили Гілларі Клінтон перемогу в перших дебатах кандидатів у президенти США.
Згідно з опитуванням телеканалу CNN, проведеним одразу після дебатів, про перемогу Клінтон за підсумками дискусії висловилися 62% опитаних. За Трампа – 27%.

Читайте також:
Клінтон: Україна досягла важливого прогресу у здійсненні реформ

Рейнтинги Клінтон і Трампа зрівнялися

Клінтон звинуватила Трампа у проросійській політиці і звеличуванні Путіна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна