Кремль продовжує відпиратися від збитого “Боїнга”. Хоча виробник “Бука” вже припускає “помилку”

 

Речниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Росія “шкодує у зв’язку з низькою якістю і політизованістю” розслідування катастрофи малайзійського “Боїнга” рейсу MH17 на Донбасі. Про це вона сказала у четвер на брифінгу в Москві, передає “РИА Новости“.

“Росія шкодує у зв’язку з низькою якістю кримінального розслідування катастрофи малайзійського Boeing на території України в 2014 році, його політизованістю, які стали вже остаточно всім очевидні після вчорашнього виступу… Звучали абсолютно безпідставні, голослівні твердження”, – заявила вона.

По одному з аудіозаписів телефонних розмов російських військових на Донеччині в липні 2014 року, які були представлені слідчими, за словами Захарової, компетентні російські фахівці провели професійну експертизу.

“Чітко було встановлено, що це монтаж. Іншими словами – це абсолютно 100% підробка. Запис розбитий на фрагменти і в нього додані сторонні коментарі, що унеможливлює визначення місця і часу представлених розмов. Їх достовірність неможливо, в зв’язку з цим, нічим підтвердити” , – зазначила речниця МЗС Росії.

Цього ж дня, 29 вересня, прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що в доповіді нідерландських слідчих щодо катастрофи малайзійського “Боїнга” не надано “жодних доказів”.

“Немає чого приймати або заперечувати. Насамперед повторюю, це попередні висновки. Нам ще потрібно продовжити розслідування. На жаль, ми не бачили жодних доказів… Ми не можемо оперувати заявами, голослівними заявами, без будь-яких доказів і деталей”, – “, – сказав Пєсков у коментарі BBC.

Речник Путіна заявив, що Росія, як і раніше, заперечує постачання на схід України зброї і військ.

Відповідаючи на запитання, чому російський виробник комплексів “Бук” “Алмаз-Антей” надав радіолокаційні дані Донбасу 2014 року лише через два роки, Пєсков заявив, що для отримання таких даних потрібен час.

У російському концерні “Алмаз-Антей” припускають, що ракету із ЗРК “Бук”, якою був збитий рейс MH17, могли випустити помилково. Таке припущення висловив радник головного конструктора концерну Михайло Малишевський, передає BBC.

“Потенційно таке можливо тільки за збігом обставин, поганого обслуговування техніки і неправильних дій екіпажу”, – сказав він.

Хоча Малишевський на прес-конференції й навів кілька нових аргументів про хід слідства, в цілому висновки його концерну за рік не змінилися, зазначає ВВС. На його думку, голландські слідчі використовують неправильну технологію вивчення пошкоджень літака, підганяючи результат під висновок про те, що “Бук”, який збив лайнер, стріляв з району селища Сніжне, яке в той момент було під контролем проросійських сепаратистів.

Читайте також:
Москва продовжує брехати, ніби їхній “Бук” в Україну не заїджав

Штати привітали доповідь Нідерландів щодо причин катастрофи MH17

Як відомо, літак “Боїнг-777” компанії Malaysian Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, 17 липня 2014 року був збитий над територією Донецької області. На борту перебували 298 осіб, всі вони загинули.

Міжнародна команда з розслідування катастрофи рейсу МН17 дійшла висновку: лайнер було збито ракетою, випущеною із ЗРК “Бук”, доставленого з території Росії. 28 вересня слідчі навели документальні докази цього і збирають інформацію для визначення конкретних фігурантів справи.

Раніше різні незалежні розслідувачі довели, що причиною катастрофи став постріл бойовиків “ДНР” із зенітно-ракетного комплексу “Бук” 53-ї бригади збройних сил Росії. Визначено навіть його номер.
Росія спростовує свою причетність до збитого лайнера.

Читайте також:
Офіційно: “Боїнг” на Донбасі збили російським “Буком” із території бойовиків

МЗС України: Звіт Спільної слідчої групи щодо MH17
– крок до міжнародного трибуналу над РФ

Після розслідування катастрофи МН17 Путін відмовиться від підтримки бойовиків, – Навальний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна