Рада ухвалила в редакції Порошенка закон про Нацкомісію з регулювання енергетики і компослуг

 

Верховна Рада ухвалила законопроект “Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг” (законопроект №2966-д). За документ з урахуванням поправок проголосували 250 народних депутатів.

Ухвалення закону про НКРЕКП є однією з умов отримання від Євросоюзі 600 млн. євро макрофінансової допомоги.
Ухвалити відповідний закон Раду закликали новий посол Євросоюзу в Україні Х’юг Мінгареллі, представники Європейського банку реконструкції та розвитку і посли країн “Великої вісімки”, інформує “Європравда”.

Законом встановлюється, що НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, метою діяльності якого є державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Зокрема, у сфері енергетики НКРЕ здійснює моніторинг діяльності з виробництва, передачі, розподілу, постачання електроенергії; діяльності з транспортування, розподілу, зберігання, надання послуг установки LNG, постачання газу; діяльності з транспортування нафти, нафтопродуктів та інших речовин трубопровідним транспортом.

До складу НКРЕКП будуть входити сім осіб, включаючи голову. При цьому призначення на посаду члена регулятора здійснюється за результатами відкритого конкурсного відбору.

Організацію та проведення конкурсу здійснює Конкурсна комісія з відбору кандидатів на посади членів НКРЕКП. До складу Конкурсної комісії входять дві особи, яких визначає президент; дві особи, яких визначає ВР; і одна людина, визначена Кабміном за поданням Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Визначається, що термін повноважень членів регулятора становить шість років. При цьому забезпечується періодична ротація складу регулятора. Одна і та ж особа не може бути членом НКРЕКП більше двох термінів.

Ухвалити відповідний закон Раду закликали новий посол Євросоюзу в Україні Х’юг Мінгареллі, представники Європейського банку реконструкції та розвитку і посли країн “Великої вісімки”, інформує “Європравда”.

Народний депутат від БПП Мустафа Найєм на своїй сторінці у “Фейсбуці” повідомив, що фракція “Батьківщина” провалила поправку до законопроекту, якою регулювався принцип і терміни ротації складу діючої комісії.
“Таким чином, Юлія Тимошенко власноруч продовжила контроль Петра Порошенка над енергорегулятором. І як наслідок – збереження енергетичних монополій, тарифи на тепло і газ”, – написав він.

У свою чергу депутат Сергій Лещенко так розтлумачив суть закону: “Парламент ухвалив закон про регулятора енергетики в редакції Порошенка. Президент збереже вплив на цей орган, який не лише встановлює тарифи, але визначає, які з олігархів будуть отримувати прибутки.

Голосуванню в Раді передували бої лобістів… Якщо спрощено – є державний регулятор енергетики, Нацкомісія Вовка. Уже не один місяць емісари Порошенка ходять по ринку та намагаються стати акціонерами приватних обленерго, а також приватизувати державні обленерго. Мета – купити задешево. А потім ввести RAB-тариф, який повертатиме витрачене та суттєво підвищить капіталізацію обленерго. Ключове – це відбудеться, коли Порошенко через своїх партнерів стане учасником ринку. Коли в нього виникне свій приватний інтерес. Саме тому Порошенку важливо контролювати регулятора, аби натискати кнопки “старт” та “стоп” в отриманні додаткових грошей учасниками ринку енергетики”.

Як відомо, у середу Комітет з питань ПЕК проголосував поправки про ротацію протягом 1,5 року членів НКРЕ.
Згідно з цією поправкою, голову регулятора Дмитра Вовка, який до призначення на посаду працював менеджером кондитерської корпорації Roshen, неможливо буде звільнити ще 1,5 роки.

Читайте також:
Насалик пообіцяв зниження тарифів на світло

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна