Кримські татари підбили підсумки річної блокади Криму

 

Громадянська блокада Криму – це лише початок шляху з деокупації півострова. Про це заявив на брифінгу з нагоди річниці від початку блокади один із її лідерів Ленур Іслямов.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав одним із головних досягнень блокади, що почалася 20 вересня 2015 року, “повернення кримського питання у світову політику”.

“Нам вдалося допомогти самим собі, Україні в тому, що ми кримську тему, питання окупації і необхідність деокупації знову повернули в перші рядки світової політики. Це зробила блокада. Пам’ятаєте, тоді всі говорили, що Крим йде і йде – і раптом – «бух»”, – сказав народний депутат України Чубаров на брифінгу в УКМЦ в Києві.

Серед досягнень лідери кримських татар називають також етап енергетичної блокади Криму. Він, за словами Рефата Чубарова, показав нездатність Росії як країни-окупанта повноцінно забезпечувати необхідними ресурсами Кримський півострів.

Однією з невдач блокади її організатори називають відсутність бажаної реакції з боку української влади.

“Ми не добилися того, щоб Крим став частиною Мінських угод, тому на сьогодні ми не вважаємо за можливе їх (мінських домовленостей) виконання в принципі, тому що там немає частини нашої української, анексованої росіянами території”, – сказав Ленур Іслямов.

Іслямов повідомив, що 24 вересня біля адміністративного кордону з Кримом активісти організують ходу на честь річниці громадянської блокади Криму.

“24-го я запрошую усіх, хто був із нами, бути з нами у той день. Ми маршем пройдемо до [блокпосту] росіян і змусимо їх зібрати там усі свої сили і чекати – адже вони не знають, що ми збираємося робити”, – заявив Ленур Іслямов.

Він зазначив також, що активним учасникам громадянської блокади Криму вручать нагороди трьох видів – залежно від тривалості їхньої участі в акції.

Як відомо, 20 вересня 2015 року почалася безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, який прямував до Криму з продуктами і товарами з України, ініційована лідерами кримських татар.

Економічна блокада стала першим етапом запланованих дій. У листопаді 2015 року розпочався другий її етап – енергетичний, коли було підірвано опори лінії електропередач, що ведуть до окупованого Криму.

Читайте також:
Активісти “Аскера” на межі з Кримом – крок до деокупації півострова, – Іслямов

В окупованому Криму місцеві жителі почали вдаватися
до прихованого саботажу та протестів

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.