Активісти “Аскера” на межі з Кримом – крок до деокупації півострова, – Іслямов

 

У Херсонській області активісти громадського об’єднання “Аскер” із 28 березня приступили до чергування на адміністративному кордоні з анексованим Росією Кримом на всіх трьох пунктах пропуску – “Чонгарі”, “Каланчаку” ” “Чаплинці”.

Як повідомляє сайт “Крим.Реалії”, “аскерівці” чергують позмінно за графіком “доба через три”. Переважно це кримські татари. Їх можна розпізнати по пов’язці на рукаві з надписом “охорона порядку” з кримськотатарською тамгою та українським тризубом. Також у активістів є посвідчення. На “Чонгарі” “аскерівці” встановили свій вагончик.

Громадський контроль “Аскера” вселяє українцям надію на наближення до деокупації півострова– така думку висловив глава штабу акції з громадянської блокади Криму Ленур Іслямов у коментарі “Радіо “Крим.Реалії“.

“Поки за один день у нас ніяких дорікань немає, зате до нас багато людей прийшло, багато людей зраділо тому, що ми там перебуваємо”, – сказав Іслямов.

“Цивільний контроль вселяє в цих людей надію, що ми вже ближче стоїмо до кордону, ближче стоїмо до окупантів і що ми з кожним днем все ж таки наближаємося до звільнення Криму”, – заявив координатор блокади.

Він зазначив, що список функцій, які покладені на “Аскер”, широкі – до активістів можна звертатися, наприклад, по інформаційні послуги й по медичну допомогу.

У свою чергу, помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян розповів, що всі активісти, які зараз несуть чергування на адмінкордоні з Кримом, вивчали основи чинного законодавства України: “Активісти здавали заліки перед тем, як остаточно було рішення про те, щоб запустити їх на контрольні пункти в’їзду-виїзду. В основному це саме були закони України, які стосуються прикордонного контролю, загальних положень діяльності інших служб у контрольних пунктах в’їзду-виїзду”.

За словами Слободяна, функції у активістів – консультативні. Вони не матимуть права безпосередньо втручатись у роботу контрольних служб на адмінкордоні з Кримом, спільно з ними перевіряти документи чи оглядати багаж. Вони мають право лише рекомендувати або радити щось.

Нагадаємо, у вересні 2015 року стартував перший етап безстрокової акції з блокування вантажного транспорту, який прямує до Криму з продуктами й товарами. Економічна блокада була ініційована лідерами кримських татар. У листопаді стартував другий її етап – енергетичний. Тоді громадські активісти підірвали опори ЛЕП.

У разі досягнення відповідних домовленостей Україна може протягом кількох годин відновити електропостачання до окупованого Криму за трьома відновленими лініями електропередачі напругою 330 кВ. Про це 30 березня повідомив в. о. голови НЕК “Укренерго” Всеволод Ковальчук. За його словами, всі пошкоджені опори ЛЕП відновлені, але поки що дроти безпосередньо на кордоні з Кримом розрізані.

Читайте також:
“Кримбат” для блокади: буде в системі Нацгвардії і з халяльною їжею

“Губернатор” Севастополя: Татар у Крим запустила Україна для українізації півострова

Європарламент закликав Кремль до переговорів
щодо деокупації Криму у форматі “Женева+”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна